ЕС обмисля достъп до SWIFT за руска банка, за да съхрани зърнената сделка


ЕС обмисля достъп до SWIFT за руска банка, за да съхрани зърнената сделка
Снимка: iStock

3127

Европейският съюз обмисля предложение да позволи на руска банка под санкции да отдели дъщерно дружество, което би я свързало отново със световната финансова мрежа. Тази отстъпка цели да защити застрашената черноморска зърнена сделка, която позволява на Украйна да изнася храни към световните пазари, предава Financial Times.

Планът, предложен от Москва чрез преговори с посредничеството на ООН, ще позволи на Руската земеделска банка да създаде дъщерно дружество, което да управлява плащанията по износа на зърно, посочват петима запознати източници. Новото дружество ще може да използва световната финансова система Swift, която беше затворена за най-големите руски банки след началото на войната в Украйна.

Войната в Украйна „задуши“ огромните количества земеделски продукти, изнасяни през Черно море, предизвиквайки опасения за глобална продоволствена криза.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН, за рестартиране на пътищата за доставка беше за първи път подписано миналия юли и оттогава насам се удължава няколко пъти, въпреки заплахите на Москва да спре сделката. Русия твърди, че западните държави не изпълняват своята част от сделката – ангажимента да се гарантира, че износът на храни от Русия няма да бъде засегнат от западните санкции.

Отделянето от банката е било обсъдено от лидерите на ЕС на срещата на високо равнище в Брюксел миналата седмица като потенциално средство Москва да бъде убедена да удължи споразумението след крайната му дата 17 юли.

Идеята се възприема от поддръжниците ѝ като „най-лошия вариант“ за получаване на съгласието на Путин за удължаване на сделката, посочват двама от източниците. Официални лица твърдят, че заплахите на Русия да сложи край на сделката изглеждат по-сериозни този път спрямо предишни преговори за удължаването ѝ.

Това подчертава степента, до която западните правителства са отчаяни да запазят сделката за износ на зърно, което е и финансово спасително въже за Украйна предвид огромния ѝ земеделски сектор.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви миналата седмица, че Москва няма защо да договоря удължаване заради определяното от него за „скандално“ поведение на западните държави по отношение на задълженията си.

Предложението за дъщерното дружество се оценява от служители на ЕС спрямо законността и осъществимостта му, казват трима от източниците.

Проблемът се усложнява от това, че Руската земеделска банка е изцяло собственост на Кремъл. Бившият ѝ главен изпълнителен директор, Дмитрий Патрушев, е настоящ министър на земеделието и син на Николай Патрушев, помощник на Путин и секретар на Съвета за сигурност на Русия, който има важна роля в започването на войната срещу Украйна.

ЕС не успява да постигне съгласие за мерки за облекчаване на санкциите на определени руски компании или за разрешаване на износа на определени стоки през блока по хуманитарни причини или за доставки на страни от третия свят. Това отчасти се дължи на опозиция от държави от Източна Европа, според които подобни ходове ще помогнат на Кремъл да спечели повече пари и да поддържа атаката си. Кремъл е отказал да коментира предложението на ЕС.

ЕК също е отказала коментар. Служители на ЕС обаче подчертават, че западните санкции не са насочени към търговията със селскостопански и хранителни продукти, включително зърнени култури и торове, между трети страни и Русия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Пшеницата достигна най-високата си цена от 4 месеца заради Русия

Задава се глад: На кои страни ще се отрази най-зле спирането на зърнената сделка?

Земеделската земя поскъпва значително, в две общини средната цена надхвърля 3000 лева за декар

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички