50% от печалбата на държавни предприятия и търговски дружества ще е в полза на държавата


50% от печалбата на държавни предприятия и търговски дружества ще е в полза на държавата
Снимка: iStock

3411

Отчисления в размер на 50% от печалбата за финансовата 2022 г. на държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала ще бъдат внасяни в полза на държавата.

Министерският съвет прие разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата за финансовата 2022 г. от държавните предприятия и търговските дружества с държавно участие в капитала. Това обявиха от правителствения пресцентър.

Отчисленията са в размер на 50%, в съответствие с дивидентната политика на държавата. Очаква се да постъпят 871,1 млн. лева, като срокът е 15 май 2023 г.

Извън обхвата на разпореждането остават лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране. Изключени са и центровете за психично здраве, дружествата от отрасъл „Водоснабдяване и канализация“, във връзка с изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 г., и държавните предприятия, представляващи бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси.

Запазва се възможността за публичните дружества да разпределят и междинен 6-месечен дивидент, при спазване на изискванията в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

„Разпореждането е в съответствие със Закона за публичните предприятия и с него се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните приходи от дивидент“, казват от пресцентъра на кабинета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Над 14 000 лева заплата: Махнаха тавана на заплатите в държавни фирми

Гълъб Донев готов да внесе Бюджет 2023

Държавният дълг нараства двойно до 2025 година

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички