8 са кандидатите да доставят машини за гласуване за парламентарния вот


8 са кандидатите да доставят машини за гласуване за парламентарния вот
Снимка: БГНЕС

2201

6 юридически и 2 физически лица са подали заявления за участие в обществената поръчка на ЦИК за доставка на 9600 машини за гласуване за предстоящия парламентарен вот, съобщи ЦИК.

Фирмите - кандидати за доставката са: ЛЕКС.БГ ЕАД, която е подала документи още на 26 ти ноември, СИЕЛА НОРМА АД, ЦАПК ПРОГРЕС ГРУП АД, КОНТРАКС АД и ЕКСЕЛОР ХОЛДИНГ ГРУП ЕООД и "Български машини за гласуване" ДЗЗД, която е подала заявлението си последна - 2 минути преди крайния срок, който изтече в полунощ. Физическите лица - кандидати да доставят машините за гласуване са Михаил Димитров Вишанин (Mihail Dimitrov Vishanin) и Иван Величков Иванов (Ivan Velichkov Ivanov). 

След като станаха ясни имената на подалите заявление за участие в процедурата, ще трябва да се извървят всички юридически стъпки до сключване на договора за доставка на машините за гласуване, като ще има срок, в който участниците да допълнят документация, ако имат пропуски. 

След разглеждане и оценка на техническите и ценови оферти, с решение на ЦИК ще бъде определен победителят в процедурата. В началото на следващата година се очаква ЦИК да сключи договор с изпълнителя на обществената поръчка за доставка на 9600 машини за гласуване на предстоящите парламентарни избори. 

Пределната цена за поръчката е 36 милиона лева без ДДС. 

Изборният кодекс изисква да има машина за гласуване  във всяка секция с над 300 избиратели на предстоящия парламентарен вот. Всеки избирател в такава секция сам ще избира дали да гласува с хартиена бюлетина или чрез машина.

ЦИК ще очаква машините за гласуване да са доставени до 10 февруари. Ако устройствата бъдат доставени на партиди, последната трябва да е в складовете не по-късно от 25 дни преди изборния ден, а софтуерът да бъде инсталиран до 20 дни преди вота. 

Президентът Румен Радев вече съобщи, че парламентарните избори догодина ще се проведат в срок и че ще са на 28 март, което е най-ранната възможна дата за вота, припомни БГНЕС.  Президентът подчерта, че очаква дотогава да бъдат доставени и лицензирани изборните машини, както е по закон, и да се вземат всички мерки, които да гарантират правото на всеки българин на вот и да минимизират риска за здравето на гражданите.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички