Агенцията по вписванията обяви срока за подаване на годишните финансови отчети


Агенцията по вписванията обяви срока за подаване на годишните финансови отчети
Снимка: iStock

16126

Крайният срок за подаване на годишните финансови отчети в Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е 30 септември 2021 г., съобщават от Агенцията по вписванията. До момента са подадени 205 794 годишни финансови отчети, 78% от тях са предадени онлайн чрез портала обединяващ Имотен, Търговски и регистъра ЮЛНЦ.

Агенция по вписванията напомня, че годишни финансови отчети трябва да подадат всички предприятия, регистрирани по Търговския закон и ЗЮЛНЦ, съгласно изискванията на Закона за счетоводството. Такива са дружествата с ограничена отговорност (ЕООД, ООД), акционерните дружества (АД), едноличните търговци (ЕТ), командитните дружества (КД), събирателните дружества (СД), сдружения и фондации. Предприятията, регистрирани по Закона за задълженията и договорите (ДЗЗД) не публикуват отчетите си в Търговския регистър. Заявление Г2 за подаване на годишен финансов отчет може да бъде изтеглено от тук.

Държавната такса за подаване на документите във всички териториални звена на Агенция по вписванията е 40 лв. При подаване на годишните финансови отчети чрез онлайн портала се изисква електронен подпис, а таксата е 20 лв. Агенция по вписванията напомня, че приемане на годишните финансови отчети се извършва през целия работен ден.

Санкциите за нарушаване на изискванията за публикуване на годишните финансови отчети са в размер от 1500 лв. до 2000 лв. за физически лица. За юридически лица и еднолични търговци те са в размер от 2000 лв. до 3000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е в двоен размер. Фирмите ще имат повече време за годишните отчети, подават ги само пред НАП

Към този момент служители на Агенция по вписванията полагат извънредни часове труд, за да преодолеят забавянето и вече се обработват заявления за обявяване на годишен финансов отчет подадени през 2019 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички