Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната спада през октомври


Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната спада през октомври
Снимка: iStock

1624

Банковото кредитиране за бизнеса в еврозоната спада през октомври, което се случва за за първи път от 2015 г. Това показват данни на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитирани от Ройтерс. Те идват на фона на забавен растеж с малки изгледи за значимо възстановяване.

Банковото кредитиране за бизнеса се свива с 0,3 на сто през октомври спрямо година по-рано, след увеличение от 0,2 на сто през септември, като обемът на непогасените заеми постоянно намалява от февруари насам.

По време на кризата с европейския дълг от началото на предходното десетилетие най-ниската стойност на динамиката в кредитирането бе достигната през 2014 г., когато за два поредни месеца (февруари и март) то се понижи с 3,5 на сто на годишна база.

Още: Кристин Лагард предупреди за риск от нарастване на необслужваните кредити

Ръстът на заемите за домакинствата междувременно се забави до 0,6 на сто на годишна база през октомври от 0,8 на сто, което е най-ниското темпо от юни 2015 г., когато блокът едва започваше да излиза от дълговата криза.

Данните, показващи забавяне в кредитирането, са отчасти "търсени", тъй като ЕЦБ вдигна най-много лихвените проценти през своето четвъртвековно съществуване, за да се опита да ограничи търсенето достатъчно и така да ограничи ръста на инфлацията.

Твърде много ли са повишени лихвите?

Но някои се опасяват, че ЕЦБ е повишила твърде много лихвите през последната година и половина и че кредитирането става толкова ограничително, че може да задълбочи рецесията или да забави възстановяването на икономиката.

Агрегатът, измерващ т. нар. "широки пари" - М3, е на отрицателно равнище за четвърти пореден месец, макар спадът му през октомври да е с по-малък темп спрямо това от предходния месец.

Още: За първи път от 16 месеца: ЕЦБ остави основната лихва без промяна

Индикаторът, който измерва наличните пари в обращение, сумите по разплащателните сметки, депозитите с матуритет до 2 г., депозитите, предвидени за ползване след предизвестие до три месеца и търгуемите инструменти (издадени дългови ценни книжа до 2 години, акции/дялове на фондовете на паричния пазар и репо-сделки), се е свил с 1 на сто на годишна база през деветия месец след спад от 1,2 на сто през септември.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички