БНБ очаква повишение на лихвите по кредитите


БНБ очаква повишение на лихвите по кредитите
Снимка: БНБ

2833

Лихвите по кредитите вероятно ще скочат, докато тези по депозитите ще запазят исторически ниските си нива. Това прогнозира Българската народна банка в редовното си тримесечно издание „Икономически преглед”.

Причина за очакваното повишение на лихвите по новите кредити ще бъде увеличението в дела на необслужваните заеми, след като изтече мораториумът за отсрочване на задълженията на кредитополучателите.

„С постепенното изтичане на удължения срок за отсрочване на задължения на клиентите на банките може да се очаква увеличение на дела на необслужваните кредити в банковите портфейли, което вероятно ще повлияе за известно повишение на лихвените проценти по новоотпуснатите кредити”, пише в изданието.

Лихвите по депозитите ще останат на почти нулевите си нива, тъй като според централната банка размерът им няма да спре да се увеличава.

„През второто и третото тримесечие на 2021 г. очакваме лихвените проценти по депозитите да се запазят на достигнатите исторически ниски равнища, за което ще допринасят продължаващият значителен приток на привлечен ресурс и високата ликвидност в банковата система.”, сочи прогнозата. От БНБ отчитат, че домакинствата с по-високи доходи имат висока склонност да продължат да спестяват под формата на депозити.

Интересно е да се отбележи, че според изданието на БНБ, несигурността относно съставянето на стабилно правителство у нас може да оскъпи външния дълг на България.

„Същевременно несигурността относно съставянето на стабилно правителство след парламентарните избори в страната и вероятността за провеждане на нови избори през годината създават риск, който може да оказва влияние в посока повишаване на доходността по ДЦК на България.”, пише в бюлетина.

„Продължаването на действието на външните фактори, обуславящи текущата тенденция на повишаване на доходността по държавните ценни книжа, също би могла да окаже влияние в посока покачване на доходността по ДЦК на страната.”, посочват от БНБ.

Потенциална нова COVID-19 вълна и сравнително бавния темп по ваксинация в ЕС от друга страна могат да намалят доходността по ДЦК на България в резултат на повишаването на несигурността на финансовите пазари.

„Потенциално разпространение на нова вълна на COVID-19 в съчетание с наблюдавания сравнително бавен темп на ваксинация в страните от ЕС биха могли да допринесат за повишаване на несигурността на финансовите пазари и преориентирането на инвеститорите към по-ниско рискови активи, което е възможно да доведе до понижение на доходността по държавните ценни книжа в България през прогнозния период.”, пише в изданието.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички