БНБ подсказа на финансовия министър да не се показва като некомпетентна и безотговорна


БНБ подсказа на финансовия министър да не се показва като некомпетентна и безотговорна
Снимка: Actualno.com

5209

Некомпетентно и безотговорно е да се говори за промяна на курса лев/евро. Това заявиха от БНБ с оглед шумотевицата заради проекта на протоколно решение на Министерския съвет за одобряване на параметри, допускания и мерки за разработване на проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2023 г., актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г. като мотиви към него и средносрочна бюджетна прогноза за периода 2024-2026 г.

ОЩЕ: Служебният кабинет уплашен за фискалната стабилност заради липсата на бюджет

Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото, заявиха за БТА от Българска народна банка. Не са водени разговори между представители на БНБ и Министерството на финансите относно евентуална промяна на курса, допълват от Централната банка и припомнят, че "такава промяна е невъзможна“.

Реакции като на БНБ

На противоположно мнение е финансистът Никола Янков. "Тази истерия, това биене на тъпана, че сме заплашени от санкции заради прекомерен дефицит и заеми от МВФ, излага репутацията на България и ни поставя редом до страни от Латинска Америка и Африка", коментира пред в. "Сега" Янков. Той припомни, че България е сред отличниците в ЕС по нисък дял на дълга към БВП и е една от фискално най-стабилните държави в ЕС, заради което във всеки един момент страната ни може да получи заеми от пазарите.

"МВФ финансира само фалирали и закъсали държави. Защо се набутваме там? Безумно е един финансов министър да говори по този начин, това е деструктивно поведение, пълни глупости, които единствено ще изплашат инвеститорите - не само чуждите, но и българските", каза Янков.

Според него инвеститорите са обезпокоени и от намерението да се налагат нови данъци със задна дата. Янков има предвид обявеното предложение от средата на годината фирмите да бъдат облагани с 33% за свръхпечалбата, реализирана през 2022 г. "Ако финансовото министерство иска да спести пари, трябва да се спрат енергийните субсидии - както за бизнеса, така и за населението. Там са заровени големите милиарди, а не да се вдигат данъци", казва той.

ОЩЕ: Правителството предлага промени в данъчните закони, за да се запуши дупката в бюджета

Янков намира и за силно обезпокоителни прогнозите за отлагане "за неопределено време" на присъединяването към еврозоната и за възможен риск за фиксирания курс на лева към еврото. "Подобно говорене е политическа поръчка, активно политическо мероприятие, в изпълнение на руски сценарий да се торпилира възможността страната ни да бъде интегрирана в еврозоната, в икономическото сърце на Европа", смята Янков.

Изключително язвителен беше и бившият финансов зам.-министър и кандидат за депутат от "ЛЕВИЦАТА" Георги Кадиев. В две поредни публикации във Фейсбук той срина от критики служебния финансов министър Росица Велкова-Желева.

"В момент, в който в САЩ гърмят банки, акции на банки в Европа се срутват, Креди Сюис ще изкара (може би) до петък, преди да я спаси швейцарското правителство, петролът се срина с 8% и всички правителства успокояват пазара, да се изтъпани с този доклад и да бъде пуснат "тайно" на медиите е престъпление.

Първо, довчера щяхме да влизаме в еврозоната. Днес сме пред фалит? Представете са как гледат на нас в ЕЦБ и ЕК.

Второ, кой инвеститор ще дойде в България, като прочете, че сме пред фалит, с разклатен борд и лев?

Трето, имало риск за курса на лева? Така ли се говори? Ами ако народът се втурне към банките?

Четвърто, докладът е изкаран абсолютно ненужно насред предизборна кампания, 2-3 дни след като Борисов е казал "фалираха държавата"? Случайно? Не, координирано е.

Срам!"

Кадиев добавя и съвет: "Най-големият риск за лева днес е министърът на финансите. Не си теглете парите и не ги обръщайте в евро. Само ще плащате комисиони на банките. Тя скоро няма да е министър, надявам се."

Реакции в подкрепа на Велкова

"Поздравления за финансовия министър - единственият в това правителство, който има топки. Докато други министри няколко седмици се борят с цените - проблем, който не съществува", коментира пред вестник "Сега" бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов.

Според него няма нищо изненадващо в прогнозите на служебния кабинет. "Политиците в последните години надуваха разходите и отваряха дупки в приходната част на бюджета, сега идва време да се плаща сметката. Дефицитът стана изключително голям - 8-9 млрд. лв. се очаква тази година, а трябва да е не повече от 5 милиарда. Това се решава или чрез увеличаване на данъци, или чрез орязване на разходи", коментира Дацов. Той не смята, че финансовият министър е направила непремерени изказвания, а "просто е представила негативен сценарий, ако политиците не предприемат мерки". Не смята и че има връзка с предстоящите избори - по календар финансовото министерство трябвало сега да подготви доклада за тригодишната бюджетна прогноза, а и Велкова била последователна в забележките си към политиците.

Икономистът и бивш депутат от ВМРО Кузман Илиев също намира "много позитивно" това "биене на камбаната". "Бяхме станали прекалено самонадеяни, казвахме си, че няма криза. Философията да се трупат дългове е много вредна. За разлика от Италия и Франция, ние сме малка държава и може да се окажем без пари кеш този месец", посочи Илиев.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички