БНБ пуска медна възпоменателна монета, посветена на Димитър Талев


БНБ пуска медна възпоменателна монета, посветена на Димитър Талев
Снимка: Българска народна банка, БНБ

3324

Българската народна банка пуска в обращение от 21 август медна възпоменателна монета на тема „125 години от рождението на Димитър Талев“ от серията „Български творци“. Цената на монетата при пускане в обращение е 54 лева, а номиналната стойност – 2 лева. Тиражът ще бъде от 7000 броя.

Монетата е изработена от мед с проба 999/1000, а качеството е висше, мат-гланц. Тя тежи 16,4 гр. и е с диаметър 34,2 мм.

На лицето на монетата са изобразени следните елементи: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, под нея – в ореол от лъчи номиналната стойност „2 ЛЕВА“ на два реда и стилизиран горящ светилник, а отдолу годината на емисията „2023“. Околовръст горе има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

На гърба е изобразен Димитър Талев, а под портрета му – стилизирано перо за писане. Околовръст има надпис „125 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ“.

Монетата ще се продава в БНБ – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София, ул. „Михаил Тенев“ 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да купи от касите на БНБ само по 1 монета, независимо дали купува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. За купуване на монета от името и за сметка на друго лице е необходимо представянето на нотариално заверено изрично пълномощно за купуването на конкретната възпоменателна монета.

Ако клиент, в качеството си на физическо лице, купи монета от касите на БНБ, той няма право да купи още една монета като представител на юридическо лице, като това ограничение важи и за обратния случай. Монети няма да се продават на лица, които не са навършили 18 години.

До края на работния ден на 21 август новата монета ще бъде предоставена от БНБ на „Първа инвестиционна банка“ АД, „Тексим Банк“ АД и „Централна кооперативна банка“ АД за продажба в техните офиси и клонове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на виден възрожденец

БНБ пуска възпоменателна монета в памет на Христо Ботев

БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на птица

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички