БНБ пуска сребърна монета, посветена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет


БНБ пуска сребърна монета, посветена на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет
Снимка: БНБ

4995

Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет”, съобщават то институцията. Монетата ще бъде налична от 20 март тази година на цена от 132 (сто тридесети и два) лева с тираж от 5 000 броя.

Номиналната стойност на паричката е 10 лева, като е изработена от сребро, проба 999/1000, а качеството е мат-гланц, висше. Теглото на монетата е 23.33 грама, а диаметърът – 38.61 милиметра.

На лицето на възпоменателната монета са изобразени следните елементи: горе – емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а под нея номиналната стойност „10“, цифрите на която са стилизирани стадион и лекоатлетическа писта; от двете им страни са изписани годината на емисията „2023“ и думата „ЛЕВА“. В полукръг долу надпис: „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“.

Снимка: БНБ

На гърба на монетата има следните елементи: Изобразена е съвременната емблема на Българския олимпийски комитет, обградена с венец от традиционен български етно мотив. Околовръст има надпис „100 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ОЛИМПИЙСКИ КОМИТЕТ“.

БНБ пуска възпоменателна монета по случай годишнина на Христо Ботев

Снимка: БНБ

Автор на художествения проект е Светлин Балездров.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години, посочват от БНБ.

До края на работния ден на 20 март 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД за продажба в техните офиси и клонове.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Найден Геров

Посочените банки ще продават монетата в офиси и клонове от следния списък.

100 години Български олимпийски комитет

След Първата световна война основателят на международното олимпийско движение Пиер дьо Кубертен издига идеята за създаване на национални структури, които да спомогнат за популяризиране и развитие на съвременния спорт и олимпийското движение, да насърчават националните спортни федерации и да си сътрудничат с Международния олимпийски комитет (МОК). По негово предложение, отбелязвайки заслугите на България като държава, изпратила свои участници в първите Олимпийски игри през 1896 г. в Атина, с посредничеството на българския дипломат и политик Димитър Станчов, както и с подкрепата на Министерството на външните работи и изповеданията и Министерството на народното просвещение на 30 март 1923 г. се създава Българският олимпийски комитет (БОК), сочи информационната дипляна за монетата, публикувана на сайта на БНБ.

Съгласно изискванията на МОК в него участват представители на всички тогавашни 16 спортни организации, а за председател е избран генерал Ефтим Китанчев, значим спортен деятел, който със собствени средства подпомага участието на българския отбор в VIII Летни олимпийски игри в Париж през 1924 година.

БОК се утвърждава като лидер на спортното движение в България и активен участник в международното олимпийско движение, изиграва ключова роля в утвърждаването на олимпийските ценности, дух и спортна култура, подпомага изготвянето на местното законодателство в тази сфера.

Знак на уважение към страната е фактът, че Пиер дьо Кубертен кани за членове на МОК видни българи още от 1906 г. – Димитър Цоков, от 1912 г. – Димитър Станчов, от 1929 г. – Стефан Чапръшиков, които активно участват в развитието на международното олимпийско движение. Особено значим принос на БОК под председателството на генерал Владимир Стойчев е провеждането на историческия X Олимпийски конгрес във Варна през 1973 г.

Общо 230 са спечелените олимпийски отличия за България, 55 от тях са златни, 90 – сребърни и 85 – бронзови. Първия медал (бронз) донася боксьорът Борис Георгиев – Моката на Олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г., а първия златен медал печели Никола Станчев (борба) на следващите игри в Мелбърн през 1956 година.

БНБ пуска златна монета за 300-годишния юбилей на Паисий Хилендарски

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички