БНБ увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение


БНБ увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение
Снимка: БГНЕС

4667

Българската народна банка увеличи броя на възпоменателните монети, които може да пуска в обращение всяка година. Това става ясно от съобщение на БНБ за прието допълнение на наредбата, определяща номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани в обращение.

Според новите текстове, приети днес от Управителния съвет на институцията, БНБ ще може да пуска в обращение до 6 възпоменателни монети с определен тираж на година и до 4 възпоменателни монети без определен тираж.

Така, благодарение на промените, БНБ вече ще може да пуска до 10 възпоменателни монети на година. Досега БНБ можеше да пуска в обращение само до 6 възпоменателни монети, без уточнения за тиража.

"Днес Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) прие Наредба за допълнение на Наредба № 39 на Българската народна банка за номиналната стойност, съдържанието, формата и дизайна на банкнотите и монетите, пускани в обращение. С допълнението в наредбата се предвижда възможността БНБ да пуска в обращение до 6 (шест) възпоменателни монети годишно с определен тираж и до 4 (четири) възпоменателни монети годишно без определен тираж.", пише в съобщението на БНБ.

Възпоменателна златна монета, посветена на Паисий Хилендарски, която бе пусната в обращение от БНБ през юни миналата година в тираж 4 000 броя на цена от 3 755 лева;

Снимка: БНБ

За последно БНБ увеличи броя на възпоменателните монети в средата на миналата година, когато вдига бройката от до 5 на до 6 монети годишно. 

От друга страна, ограниченият тираж е едно от основните инвестиционни и колекционерски предимства на този вид монети, което може и да повлияе на интереса към възпоменатлените монети без ограничен тираж.

Търсенето на възпоменталени монети у нас е изключително силно, като редовно пред касите на БНБ се извиват дълги опашки от желаещи да се сдобият с най-новите издания. Цените на тези монети на вторичния пазар често са в пъти по-високи от продажните цени на касите на БНБ и някои търговски банки, които също разпространяват този вид парични средства.

БНБ пуска възпоменателна монета, посветена на Найден Геров

БНБ пусна възпоменателна монета, посветена на птица

БНБ пуска златна монета за 300-годишния юбилей на Паисий Хилендарски

БНБ пуска възпоменателна монета по случай годишнина на Христо Ботев

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички