БПГА: Сегашните цени в бензиностанциите ще се запазят през лятото


БПГА: Сегашните цени в бензиностанциите ще се запазят през лятото
Снимка: iStock

1709

„Цените са най-болната тема за потребителя, но от години си говорим, че това е геополитика. За съжаление ще става все по-силна геополитика в аспекта на зелената сделка, на възстановителния план, излишните пари, които стоят във финансовата сфера и трябва да бъдат употребени.“ Това заяви пред БНР председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев. OΠEK+ обсъжда сериозно вдигане на добива, за да задоволи търсенето

Тенденцията за по-ниско потребление през изминалите 12 месеца доведе до много ниски нива на нефта, след което възстановяването започна и тази година сме на нива отпреди пандемичната обстановка, отбеляза Терзиев.

"Що се отнася обаче до тренда на международните цени, ако направим една проекция между нефт и дериватите, то устойчиво за последните 14 месеца имаме постоянно поскъпване“, посочи експертът. По думите му днес ще бъде достигнат ръст от 78 долара за барел, което показва едно: „Пазарите са нестабилни, но към постоянно повишение“. 

Обяснението на Живодар Терзиев: „Налетите в икономиките пари, които бяха спестени от една страна в семействата, в потребителите, а от руга страна банките все повече принуждават търговците да ги въртят, защото в края на краищата плащат наказателни санкции, ако парите преспиват в банките, водят до търсене на източници, които ще дадат ръст, с други думи печалба на финансовите брокери и оттам привлеченият интерес в горивата дава този постоянен ръст.“

От началото на годината покачването на колонките в бензиностанциите е от порядъка на 25 стотинки, уточни Терзиев. 

Той прогнозира, че цените, които виждаме в момента, ще се запазят през цялото лято, може би с тази тенденция за леко поскъпване. "Аз лично разчитам, че тези нива са достатъчни за лятото, стига да имаме устойчиви международни цени“, добави Терзиев. Ще продължи ли да поскъпва петролът?

При природния газ като част от моторното гориво „с 5-6 стотинки това лято сигурно ще видим проявление нагоре, защото трендът е такъв“, посочи още той.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички