Британски банки закриват сметки на живеещите извън Острова


Британски банки закриват сметки на живеещите извън Острова
Снимка: iStock

5501

Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Brexit те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.

Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави, така и фирми и хора, които просто са избрали британски трезори за своите пари, предават от в. "24 часа".

До момента Lloyds Bank, Barclays, Barclaycard and Coutts са изпратили писма на свои клиенти в чужбина, че затварят сметките им до два месеца. Сред пострадалите са живеещи в Германия, Нидерландия, Италия, Португалия, Ирландия и Словакия.

"Бях шокирана да получа съобщение, че банковата ми сметка ще бъде закрита след два месеца, ако не посоча адрес в Обединеното кралство", разказва пред BBC англичанката Шарън Кларк, която от 20 години живее в Нидерландия и е клиентка на Lloyds. Банката е изпратила вече 13 000 такива съобщения на граждани и фирми, че спира да предлага банкови услуги в европейски страни. Какви ще бъдат студентските такси за европейци на Острова

Банковите правила, които важат за целия ЕС, от следващата година вече няма да се отнасят за Обединеното кралство, обяснява Сара Хол, която е част от екип в Университета Кингс Колидж в Лондон, изследващ промените заради Brexit.

Това означава, че така нареченото паспортиране на финасовите институции, което им позволява да търгуват свободно във всяка друга държава в Европейското икономическо пространство, без да са необходими допълнителни разрешителни, няма да е валидно за тях. За да работят, те ще трябва да имат специален лиценз или дъщерно дружество в дадена страна.

Някои банки решиха, че това е неоправдан разход за броя на клиентите, които имат в други страни и е по-добре за тях да напуснат тези пазари, обяснява Хол. Засега само представители на HSBC and Santander са заявили, че не планират да закриват сметки на свои клиенти в ЕС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички