България открива сметка във Фед, за да получава приходи от парите, платени за F-16


България открива сметка във Фед, за да получава приходи от парите, платени за F-16
Снимка: iStock

3177

Близо 3 години след купуването на първите 8 нови изтребителя F-16 България най-после открива своя сметка във Федералния резерв на САЩ. Тя е нужна, за да получава страната приходи от лихви по авансово платените накуп 2,2 млрд. лв. Това беше одобрено от парламента в сряда, като против се обявиха само от БСП и "Възраждане".

Вносител е МС по доклад на министъра на отбраната Димитър Стоянов на базата на споразумение между българското правителство от 8 януари 2020 г. Договорката между Министерството на отбраната на Република България и Федералната резервна банка на Ню Йорк е за разкриване на инвестиционна сметка.

Условията на Програмата FMS позволяват част от платените от България средства да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на страната ни. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определя от DSCA, като в Trust Fund Account (предназначена за Република България) следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на DSCA за следващите 90 дни. Тъй като се предвижда възможност за инвестиционни операции, стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (Treasury bills) с различна срочност, гласи споразумението.

Средствата бяха преведени в доверителен фонд, а с прехвърлянето им в сметка в банката в полза на МО тя е можела да носи приходи от лихви на българската страна до получаването на самолетите.

Още миналия месец беше взето решение на служебното правителството да се открие сметка във Федералния резерв на САЩ в Ню Йорк, в която да стоят платените авансово на САЩ 1,2 млрд. долара за първите 8 изтребителя F-16 Block 70, договорът за които беше сключен през 2019 г.

По изчисления на служебния министър Димитър Стоянов, направени през лятото, загубите за бюджета и в частност – българската армия – са около 10 млн. долара, които е можело да бъдат генерирани от лихвите. Сходна сума изтъкна в пленарна зала и председателят на военната комисия – депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев.

По време на дебатите в парламента фокусът беше изместен от сметката върху купуването на самолетите и усилията на част от политическия елит да бъдат поръчани други 8 нови машини. БСП и "Възраждане" са най-големите критици, въпреки че, както напомниха от ГЕРБ, предпоследното решение за откриване на сметка е взето, докато БСП още бе в управлението.

От разискванията стана ясно още, че от парите, авансово преведени за самолетите, вече има изразходвана част, защото договорът се изпълнява и те вече се строят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Изграждаме писти за новите F-16 за 100 млн. лв.

Румъния купи десетки изтребители F-16 на изгодна цена

Хърватия купува F-35 - най-модерните изтребители на САЩ?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички