България получава близо 140 млн. евро, за да се справи с коронакризата


България получава близо 140 млн. евро, за да се справи с коронакризата
Снимка: Pixabay

4367

За следващата година България получава от бюджета на ЕС 139,65 млн. евро по фонда, предназначен за преодоляване на последиците от пандемията. Това показват данни, представени от Европейската комисия.

ЕК разпределя около 11 милиарда евро по текущи цени за държавите от ЕС, като средствата ще послужат за мерки за икономическо възстановяване, за подобряване на здравните системи, в подкрепа на най-уязвимите групи от населението. Комисията очаква средствата да бъдат насочени в полза на дигитализацията и прехода към природосъобразна икономика.

Средствата се отпускат на две части, като се отчита въздействието на пандемията, се отбелязва в съобщение на комисията. Разпределението е по данните за БВП, безработицата и младежката безработица в отделните държави, предаде БТА.

Комисията отбелязва, че в България служителите, борещи се с пандемията на първа линия, са получили допълнително възнаграждение по обособения бюджет, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и социални услуги у дома.

ЕС създаде бюджетен фонд с допълнително финансиране от 50,6 млрд. евро, които да се използват до края на 2023 г. Целта на фонда е да помогне за икономическото и социалното възстановяване от пандемията, като се насърчават преодоляването на последиците от кризата и устойчивостта на здравните системи, предприятията и подкрепата за най-уязвимите групи.

За тази година фондът разполага с около 40 милиарда евро и над 90 над сто от тези средства са разпределени за инвестиционни програми. Финансирането беше използвано като мост между спешните мерки, предприети в началото на кризата, и преодоляването на последиците от пандемията в дългосрочен план, пояснява ЕК.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички