България ще бъде приета в чакалнята на еврото


България ще бъде приета в чакалнята на еврото
Снимка: iStock/Guliver

4771

България и Хърватия ще получат зелена светлина за влизане в механизма ERM-2 (т.нар. чакалня на еврозоната). Двете страни ще получат подкрепата на финансовите министри от ЕС и страните от еврозоната, които ще заседават в четвъртък и петък, разкриват източници на Reuters.

София и Загреб ще преминат през задължителния предварителен етап за приемане на еврото като тяхна валута през следващите 3 години. Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който в момента има 19 членове.

Приемането на България и Хърватия в чакалнята на еврото вероятно ще бъде обявено официално през уикенда, за да се избегнат спекулации на финансовите пазари.

Някои дребни въпроси остават да бъдат уточнени в следващите часове. Това може и да забави официалното съобщение до началото на следващата седмица, но няма да промени решението за присъединяване на двете страни към механизма на валутните курсове ERM-2.

Финална спънка дели България от чакалнята на еврото

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около 2 години, преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната – процес, който отнема приблизително още една година. Това означава, че 2023 г. е най-ранната възможна година за членство в еврото на България и Хърватия.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички