Централната банка на Швейцария изгуби рекордните 143 милиарда долара


Централната банка на Швейцария изгуби рекордните 143 милиарда долара
Снимка: iStock

16838

Швейцарската централна банка отчете годишна загуба от 132 милиарда швейцарски франка (143 милиарда долара) през 2022 г. Загубата е най-голямата в 115-годишната история на институцията, тъй като падащите пазари на акции и дългови инструменти засегнаха тежко стойността на нейния портфейл от акции и облигации.

Негативно влияние върху активите на централната банка имаше и засилването на швейцарския франк, предава Reuters.

Настоящата загуба, която бележи обрат спрямо 26-те милиарда франка печалба през 2021 г., е много по-голяма от предишната рекордна загуба от 23 милиарда франка, натрупана през 2015 г. Това е еквивалентно на малко повече от годишния брутен вътрешен продукт на Мароко. Швейцарската централна банка ще оповести подробни годишни данни в началото на март.

Институцията понесе загуба от 131 милиарда франка от експозициите си в чуждестранна валута - най-вече поради 800-те милиарда франка, вложени в акции и облигации, които централата банка купи по време на дълга кампания за отслабване на швейцарския франк.

Световните фондови борси отслабнаха и цените на облигациите паднаха миналата година, тъй като централните банки по света, включително тази на Швейцария, повишиха лихвените проценти, за да се борят с инфлацията. Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ

Силният швейцарски франк, който се покачи над паритета спрямо еврото през юли, доведе до загуби, свързани с обменния курс. (Франкът е смятан за валута-убежище и винаги се покачва по време на криза, б.р.).

Единственият положителен резултат бяха златните запаси на Швейцарската централна банка, които възлизаха на 1040 тона в края на 2021 г. и поскъпнаха с 400 милиона франка през 2022 г.

Заради загубата през изминалата година паричната институция няма да направи обичайното си изплащане към централните и регионалните правителства на Швейцария. Миналата година централната банка им преведе 6 милиарда франка.

Загубата едва ли ще окаже влияние върху политиката на Швейцарската централна банка. Тя повиши лихвените проценти на 3 пъти през 2022 г., когато председателят Томас Джордан взе мерки, за да спре високата инфлация в страната. И Швейцарската централна банка повиши основната си лихва

"Колосалните загуби на Швейцарската централна банка изобщо няма да променят паричната й политика. Високата репутация ѝ помага да не се налага да променя нищо", казва Карстен Юниус, икономист в J.Safra Sarasin.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички