Централните банки трупат все по-големи резерви в китайски юани


Централните банки трупат все по-големи резерви в китайски юани
Снимка: iStock

5296

Китайският юан е на път да се превърне в много по-влиятелна част от световната финансова система, като почти една трета от централните банки планират да добавят азиатската валута към своите резерви, показват резултати от проучване, цитирано от Reuters.

Проучването Global Public Investor, публикувано ежегодно от лондонския мозъчен тръст OMFIF, показва, че 30% от централните банки по света планират да увеличат притежанията на юани през следващите 12 до 24 месеца, в сравнение с едва 10% през миналата година.

Други по-значими констатации от доклада показват, че сега 75% от централните банки смятат, че паричната и лихвена политика има прекомерно влияние върху финансовите пазари, въпреки че само 42% смятат, че тези политики трябва да бъдат активно преразгледани, предава БНР.

В ярък контраст с китайския юан, 20% от централните банки планират да намалят своите притежания на щатски долар през следващите 12-24 месеца, 18% да намалят своите притежания в евро и 14% искат да намалят своите активи в еврооблигации (държавни облигации на еврозоната). Може ли юанът да разбие доминацията на долара?

В същото време само 59% от централните банки биха били готови да използват над 30% от резервите си в случай на сериозен валутен шок (биха провели валутни интервенции), докато 45% от пенсионните фондове сега инвестират в злато, което е значително повече от 30% според миналогодишното проучване.

Последното проучване също така показа, че централните банки, суверенните фондове и публичните пенсионни фондове сега контролират рекордни по размер активи на стойност 42,7 трилиона долара. Към края на 2020 г. само резервите на централните банки са нараснали с 1,3 трилиона долара до 15,3 трилиона долара.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички