Чехия вдига данъци и пести, за да свали бюджетния дефицит под 2 на сто от БВП


Чехия вдига данъци и пести, за да свали бюджетния дефицит под 2 на сто от БВП
Снимка: Getty Images/Guliver

2537

Чешкото правителство планира да свие държавните помощи и да вдигне някои данъци, за да успее през 2024 г. да намали бюджетния дефицит на страната под 2 на сто от БВП. Това съобщи финансовият министър на страната Збинек Станюра, цитиран от Ройтерс.

Планът за ограничаване на дефицита е на стойност от 94 милиарда крони (4,43 милиарда долара). Мерките идват паралелно с реформата на пенсионната система, която поглъща около една трета от държавните разходи. Той е изготвен след месеци разговори в управляващата коалиция, информира БТА.

Станюра посочи, че пакетът включва спестяване на разходи в размер на 46 милиарда крони (2,17 милиарда долара) посредством съкращаване на държавни субсидии. Предвижда се вдигане на акцизите и на данъците върху недвижимите имоти. Корпоративният данък ще бъде покачен до 21 на сто от сегашните 19 на сто и се очаква през 2025 г., когато ще бъда събран за пръв път в този си размер, да донесе на бюджета допълнителни приходи от 22 милиарда крони.

Пенсионната реформа предвижда ранното пенсиониране да бъде ограничено, а пенсионната възраст, която сега е 65 години, да расте гъвкаво съобразно очакванията за продължителността на живота на сегашните млади трудещи се.

По думите на министъра на труда Мариан Юречка промените са неизбежни, тъй като към 2050 г. на всеки работещ в Чехия ще се пада по един пенсионер.

ОЩЕ: Чехия разширява с 2.4 млрд. долара летището в Прага

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички