Данъчните с рекордни постъпления въпреки пандемията


Данъчните с рекордни постъпления въпреки пандемията
Снимка: iStock

2197

Постъпленията от данъци и осигуровки достигнаха рекордните 8.8 млрд. лева за първите четири месеца на настоящата 2021 година, съобщават от Националната агенция за приходите. Сумата нараства с 11.5% или с над 914 млн. лева спрямо същия период на миналата година. За сравнение през предходния период постъпленията възлизаха на 7.9 млрд. лева.

Рекордните приходи от данъци и осигурителни вноски се случват в условия на продължаваща пандемична обстановка. Събраната сума е впечатляваща и поради факта, че крайният срок за плащането на корпоративен данък бе отложен за месец юни, вместо за края на месец март, отново заради COVID-19 пандемията.

Към 28 април 2021 г. приходите от данък върху доходите на физическите лица достигат 1.3 млрд. лева, постъпленията от ДДС възлизат на 2.8 млрд. лева, а събрания корпоративен данък достига 490 млн. лева. Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 3.7 млрд. лева, като от тях 2.2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 942 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 527 млн. лв. – за допълнително задължително пенсионно осигуряване. Най-висок е ръстът на постъпленията при данъците върху доходите на физическите лица – над 12 %, следван от данъка върху добавената стойност – над 10 %. Доходите у нас скочиха двойно за 10 години

Намаление с около 7% заради законови промени има при корпоративния данък, но се очаква то да бъде напълно компенсирано до края на юни, когато е новият срок за внасяне на този вид данък. Приходите от осигурителни вноски растат стабилно с около 8 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП.

„Балансът между мерките за насърчаване и подкрепа на доброволното спазване на закона и контролните механизми, които прилага НАП, са в основата на успеха. Отчитаме отличен резултат в условията на продължаваща пандемична обстановка с нейните икономически и социални последици и в режим, в който освен основните си ангажименти, екипът на НАП управлява програмата за подкрепа с оборотен капитал, по която до момента сме разплатили над 112 млн. лв.“, каза изпълнителният директор на агенцията Галя Димитрова по повод рекордните постъпления.

Успешно приключи данъчната кампания за физическите лица

Над половин милион данъчни декларации от граждани са подадени към 17 часа на 5 май, сочат данните на НАП. Над 85 % от декларациите за доходите на физическите лица са подадени по интернет с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или електронен подпис. От началото на годината до момента, чрез електронната система за плащане (т.нар. виртуален POS) и чрез физическите POS терминали, в офисите на НАП са платени над 100 млн. лв. без такси.

От приходната агенция съобщават още, че преобладаващата част (над 70%) от гражданите са използвали предварително попълнените декларации за доходите, които НАП предложи за втори път тази година, като средното време за попълване на формуляра е било под 10 минути, сочи статистиката на приходната агенция.

„Отчитаме много успешна данъчна кампания. Благодаря на колегите в НАП за усилията и отлично свършената работа. Оценяваме добросъвестното отношение на гражданите, които спазиха законовите изисквания в срок. Продължаваме с развитието на електронните услуги, за да продължим да улесняваме данъкоплатците", каза директорът на „Обслужване“ в НАП Боряна Георгиева.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички