Данъчните убежища костват на света 4.7 трилиона долара през следващото десетилетие


Данъчните убежища костват на света 4.7 трилиона долара през следващото десетилетие
Снимка: iStock

2139

В резултат на законните стратегиите за избягване на данъчно облагане, нелегалните схеми за избягване на данъци и креативните счетоводни модели, които рядко биват преследвани от регулаторите, страните по света ще загубят общо приблизително 4.7 трилиона приходи през следващото десетилетие, освен ако не бъдат наложени устойчиви регулации върху глобалните данъчни правила.

Това сочи годишният доклад на Tax Justice Network (TJN), организация, лобираща за международна данъчна справедливост, цитиран от CNN.

Сумата от 4.7 трилиона долара е на база анализ върху данните на 47 страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Имайки предвид ограниченията на данните, както и други проучвания относно казуса, TJN предполагат, че размерът на изпуснатите приходи в резултат на избягване на данъчно облагане може да е дори по-голям.

Мнозинството или 64% от изчислените пропуснати данъчни приходи се генерират от международните компании, които въпреки усилията на ОИСР за световна данъчна реформа, все още прибягват до прехвърляне на печалби. На практика това представлява избирането на юрисдикция с ниски данъчни ставки (т.е. данъчен рай), където да бъде прехвърлена голяма част от печалбата с данъчни цели, въпреки че печалбата е генерирана в резултат на икономическата активност на компанията в страни с по-високи данъци.

Въпреки че терминът „данъчен рай” или "данъчно убежище" обикновено се свързва с тропически остров, TJN отбелязват, че съществуват редица данъчни убежища и в големите развити икономики като Великобритания, Сингапур, Нидерландия, Хонконг и Люксембург – все страни с корпоративен данък под 10%.

Едва три компании плащат 30% от корпоративния данък в една от държавите от ЕС

Добре известен пример за прехвърляне на печалби изскочи на сцената преди десетилетие, вкарвайки под светлината на прожекторите дъщерните компании на Apple в Ирландия. Въпреки че по-голямата част от научноизследователската и развойна дейност на Apple се случва в САЩ, някои от разходите за тази дейност (R&D) са поемани от дъщерни дружества според споразумение за споделяне на разходите.

От 2009 година до 2012 година, едно от тези дъщерни дружества е допринесло 4.9 млрд. долара към научноизследователската и развойна дейност на Apple, но отчита 15 пъти повече печалби преди облагане с данъци спрямо горепосочената сума.

Проблемът, казват данъчни експерти, е че ирландските дъщерни дружества на Apple са сключили сделка за своите R&D инвестиции, която компанията принципно не би дала на външен субект, който може да иска да се възползва от следващия страхотен продукт на Apple.

Съвсем наскоро пък персоналът на Демократическата комисия по финансите на Сената проведе разследване, което установи, че някои от най-големите фармацевтични производители, за които САЩ са най-големият им пазар, са отчели по-голямата част от приходите си в чужбина.

Защо в Гърция няма богати хора?

Останалия дял от 36% от евентуалните загуби в размер на 4.7 трилиона долара се отдава на заможните личности, който се възползват от правила (или липсата на такива), позволяващи прилагането на финансова тайна. Това прави лесно за тях да прикриват активи в данъчни убежища от властите.

Според авторите на доклада, 4.7 трилиона долара представляват еквивалент на световните разходите за обществено здраве за една година.

Според проучването, въпреки че страните с високи доходи и тези с ниски доходи страдат от загуба на данъчни приходи, загубата не е разпределена по равно.

„Най-големите загуби в абсолютно изражение се понасят от големите икономики и страните с по-висок доход. Страните с по-нисък доход обаче понасят най-големите загуби, когато се разглеждат като дял от текущите данъчни приходи или текущите разходи за жизненоважни обществени услуги като здравеопазване и образование.”, пишат авторите на доклада.

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания

Развиващите се икономики в света: На кое място е България?

НАП започна проверки на българите в Дубай

От 1 януари: "Лукойл Нефтохим" ще плаща данъци само в България

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички