ДЦК за 200 млн. лева пускат на вътрешния пазар


ДЦК за 200 млн. лева пускат на вътрешния пазар
Снимка: iStock

1317

Нов дълг от 200 милиона лева ще бъде предложен на инвеститорите под формата на държавни ценни книжа на вътрешния пазар, предаде БНР. Това е първата дългова емисия от пролетта насам и в мандата на Асен Василев като министър на финансите. Държавата тегли още 200 млн. лева дълг 

Емисията от 5-годишни облигации тази година вече два пъти бе предложена на инвеститорите, като през февруари и март постигна отрицателна доходност, макар че първоначално тя бе -0,17, а след това -0,1 на сто. 

И при днешния аукцион предложената лихва е нулева, а като цяло дълговите емисии на вътрешния пазар се изкупуват от инвеститорите - основно банки и фондове, тъй като се смятат за сигурен инструмент, който е по-благоприятен от отрицателните лихви по свръхрезервите. 

Досега страната ни е изтеглила 800 милиона лева нов дълг за тази година изцяло под формата на ценни книжа на вътрешния пазар, като освен 5-годишините емисии има осъществена една за десет години и половина и един аукцион, за който Министерството на финансите отказа поръчките заради неблагоприятни условия. 

Според бюджета за годината новият дълг може да бъде максимум 4,5 милиарда лева, без в закона да е указано дали трябва да се работи с емисии на вътрешния или външния пазар. При предложената от служебното правителство актуализация на финансовата рамка няма идеи за покачване на лимита за нов потенциален дълг. ДЦК за 200 млн. лв. пласира МФ на аукцион

Заложеният таван за поемане на нов държавен дълг в Бюджет 2021 от 4,5 млрд. лв. едва ли ще бъде достигнат, тъй като без решение на парламента служебният кабинет може да пласира книжа само на вътрешния пазар.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички