Димитър Радев: Реалистично е на 1 януари 2025 г. да приемем еврото


Димитър Радев: Реалистично е на 1 януари 2025 г. да приемем еврото
Снимка: iStock

3615

Управителят на БНБ Димитър Радев е против двойната циркулация на лев и евро преди приемането ни в Еврозоната, предаде Аctualno.com.

По време на изслушването му пред Комисията по въпросите на ЕС по темата за Еврозоната той обаче уточни, че за разплащания в евро за фирмите и в момента няма ограничения.

Денков постави за цел влизане в еврозоната от 2025 г.

Идеята за двойна циркулация на двете валути бе анонсирана от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев. Той обяви, че България води преговори с Европейската комисия за въвеждане на еврото като паралелна валута по сделки през 2024 г.

"Предполагам, че не искате да ме скарате с министъра на финансите, защото ще загубя гласове“, пошегува се Радев с депутатите. Именно той е номинацията на ГЕРБ за нов мандат, като кандидатурата му бе подкрепена вчера и от ПП-ДБ, чийто съпредседател е именно финансовият министър Василев.

"Не трябва да се фокусираме само върху БНБ и търговските банки. Колкото повече се активизира работата на координационния съвет за приемане на еврото, толкова по-бързо ще се подготвим. Въпросът е да се подпомогне работата от всички останали институции, участници в процеса”, обясни Радев.

Парламентът реши дали да има референдум за приемане на еврото

Управителят на БНБ уточни, че България вече е член на Европейския банков съюз. “БНБ е пълноправен участник в ключови органи в Еврозоната. Тоест, ние до голяма степен сме интегрирани в Еврозоната, така че няма нищо логично да не продължим този курс на развитие. Въпросът, който поставяте е чисто политически”, каза още управителят на БНБ, в отговор на Стоян Таслаков от “Възраждане”, който попита защо не се изчака с въвеждането на еврото докато се произнесе българския народ чрез референдума, който партията инициира.

Управителят на БНБ коментира, че за да се финализира процеса по присъединяване в Еврозоната, няма допълнителни условия и е съвсем реалистично до 1 януари 2025 г. да приемем еврото.

“За България критериите бяха приети още през 2020 г. Системно и последователно се работи по техническата подготовка за приемане на еврото. Проблем виждам в конкретния дисбаланс - имаме един икономически сектор, и институция, която е в Еврозоната, без страната да е там”, коментира Радев.

“Освен техническата подготовка е важна и законодателната програма - там напредъкът е сериозен. Има един пакет от закони, чрез графика по който работим, не виждам пречка целият този пакет в компетенциите на БНБ да не влезе през началото на септември в НС. Ние сме на 95-тия метър до влизане в Еврозоната”, подчерта още гуверньорът на БНБ.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички