До 10 дни изплащат на хотелиерите близо 18 млн. лева за украинските бежанци


До 10 дни изплащат на хотелиерите близо 18 млн. лева за украинските бежанци
Снимка: БЧК

2311

В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18 млн. лева по Втората хуманитарна програма за лица с временна закрила от Украйна, обработени в рамките на месец май, обявиха от Министерството на туризма.

Решението на МС № 422 е прието на 2 юни, а от 7 юни списък №16 с верифицираните кандидати са публикувани на официалната страница на Министерството в секция „Информация за настаняване във връзка с войната в Украйна“. Там може да бъде открит и списък №17 с размера на дължимите за възстановяване надплатени средства по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна с предоставена временна закрила в България.

Във връзка със сигнали за неизплатени средства, ведмоството проверява спорните ситуации и несъответствия на данни, като спазва принципите на доброто финансово управление, предават от ведомството.

Плащанията в общ размер на 17 567 339,60 лева бяха верифицирани след пълно преизчисление на дължимите суми за всички отчетни периоди по Програмата от 1 юни 2022 г. до 31 март 2023 г., извършено на базата на работата на сформираната Междуведомствена работна група от експерти от Министерството на туризма и от ведомствата, които предоставят информация за разселени хора от Украйна по служебен път – Главна дирекция „Гранична полиция“ и Дирекция „Миграция“ при МВР, Държавна агенция за бежанците и Национална агенция по приходите.

В началото на юни на изслушване в ресорната парламентарна комисия, служебният зам.-министър на туризма Мариела Модева обяви, че част от хотелиерите трябва да върнат малко над 1 млн. лева по програмата за украинските бежанци, а над 17,9 млн. лева предстои да бъдат разплатени, като заяви, че очаква решение на МС. Тя обяви пред депутатите, че е имало редица разминавания, дублажи и технически грешки при подаването на данни в процеса по разплащането и изтъкна, че проблемите са показали, колко не е добре, че не е въведено електронното управление в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Хотелиерите още чакат парите за украинските бежанци

Изплащат още пари на хотелиерите, помогнали на украински бежанци

И на украинците не им хареса у нас, бягат в Гърция заради повече пари

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички