До 400 000 евро помощ за компании, засегнати от санкциите срещу Русия


До 400 000 евро помощ за компании, засегнати от санкциите срещу Русия
Снимка: iStock

2617

Компаниите от ЕС, засегнати от западните санкции срещу Русия, наложени заради нейното нахлуване в Украйна, могат да получат до 400 000 евро държавна помощ, според документ на Европейската комисия, видян от Reuters.

Компаниите в секторите на земеделието, рибарството и аквакултурите могат да получат до 35 000 евро под формата на директни безвъзмездни средства, данъчни и платежни предимства и гаранции, се казва още в документа, цитиран от агенцията.

Мерките в настоящия момент за разхлабване на правилата за държавна помощ, за да се помогне на хиляди компании, изправени пред смущения във веригите на доставки поради санкциите срещу Русия, следват прецедент от преди две години, когато Европейската комисия облекчи правилата, за да подпомогне на засегнатите от коронавирусната пандемия бизнеси, напомня Reuters.

Компаниите, засегнати от високите цени на газа и електроенергията, ще могат да получат помощ, която да не надвишава 30% от допустимите разходи, като максималната сума е 2 милиона евро, се казва още в документа на ЕК.

Според същия документ компаниите, изправени пред парична криза, пък могат да поискат публична гаранция за своите заеми до 15% от техния среден общ годишен оборот през последните три приключени отчетни периода или 50% от разходите за енергия за една година. Държавната гаранция е ограничена до 6 години и покрива само инвестиционни или оборотни заеми.

Фирми с проблеми с ликвидността също могат да кандидатстват за субсидирани заеми, се казва още в документа.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички