Доходите на 68% от българите остават непроменени на фона на скока в цените


Доходите на 68% от българите остават непроменени на фона на скока в цените
Снимка: iStock

6213

Доходът на домакинствата у нас масово остава непроменен през последните 12 месеца на фона на сериозния скок в цените на потребителските стоки и въпреки отчетеното повишение на пенсии и заплати през миналата година. Това става ясно от анкета на Националния статистически институт, посветена на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19.

Според проучването, 67.8% от анкетираните лица посочват, че през последното тримесечие на миналата 2022 година доходът на домакинството им е останал без съществена промяна спрямо последните 12 месеца. Въпреки, че този дял намалява с над 5 процентни пункта спрямо първото и второто тримесечие, размерът му все още остава значителен.

Пенсиите в София с 20% по-високи от средното за страната

Резултатите от анкетата идват на фона на годишна инфлация в размер на 16.9% през декември миналата година и въпреки официалните данни, отразяващи годишен ръст от 16.6% на средната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2022 година.

Паралелно с това разходите за пенсии у нас се увеличиха скоростно през миналата година, което доведе до скок от 25.7% на годишна база в средния размер на изплатената пенсия в страната, според данните на Националния осигурителен институт, който включва и изплатените добавки и допълнителни суми през периода. Средната изплатена пенсия у нас през 2022 година възлиза на 674.54 лева, докато средната работна заплата достига 1 879 лева брутно през последното тримесечие на миналата година.

Враца застана на второ място по заплати след София, а най-платени у нас са... футболистите

В резултат на покачването на пенсиите, доходите от пенсии вече формират на 35% от доходите на домакинствата у нас, според данните на НСИ, спрямо дял от 52.2% на доходите от работна заплата. През последната година доходите от пенсии в структурата на общия доход на домакинствата у нас са скочили с 35.8% средно на лице от домакинството, докато доходите от заплата бележат доста по-скромно увеличение – ръст от 11.7%, което придава все по-голяма тежест на доходите пенсии в семейния бюджет на българите.

Тримесечният общ доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2022 г. е 2 426 лева и нараства с 19.1% спрямо същото тримесечие на 2021 година, става ясно то данните на НСИ за доходите, разходите и потреблението на домакинствата у нас, публикувани в средата на февруари тази година.

Къде у нас заплатите са под 1 000 лева?

На фона на тези данни, увеличение на доходите през последното тримесечие на миналата година са посочили 26.7% от анкетираните лица в последното проучване на НСИ, което представлява намаление с 1.2 процентни пункта в сравнение с третото тримесечие на 2022 г. и с 8.2 процентни пункта повече в сравнение с първото тримесечие. За сравнение, тогава 18.5% от анкетираните са заявили, че доходът на домакинството е нараснал.

От НСИ отбелязват, че основните причини за увеличение на доходите и през четирите тримесечия са „увеличение на пенсиите и социалните помощи и индексиране на заплатите”. Тези увеличения обаче или не са обхванали равномерно населението, или просто не променят осезаемо оценката на домакинствата у нас за собственото им финансово състояние, поне според резултатите от анкетата.

Ще скочат ли цените след въвеждането на еврото и какво ще стане с кредитите и депозитите у нас?

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 5.5% от лицата, което е с 0.7 процентни пункта повече в сравнение с трето тримесечие и с 3.0 процентни пункта по-малко спрямо първо тримесечие на 2022 година.

От заплата до заплата

Традиционно делът на лицата, които изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи остава висок – над 75% от анкетираните. В същото време едва 4% от анкетираните са посочили, че не изпитват никакви затруднения да покриват ежедневните си разходи.

С известни затруднения са 38.4% от анкетираните лица, 26.1% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 12.3% - като много трудно. Делът на лицата, които се справят много трудно, намалява в сравнение с първото и второто тримесечие, но се увеличава с 1.5 процентни пункта спрямо третото тримесечие на 2022 година.

Общо делът на лицата без затруднения през четвъртото тримесечие се увеличава с 0.8 процентни пункта спрямо третото тримесечие и с 1.5 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2022 година.

Заради поскъпването на живота все повече потребители у нас свиват основните си разходи

Националният статистически институт продължи провеждането на допълнителна анкета към Наблюдението на домакинските бюджети по проект „Доходи и условия на живот (ILC) - Статистическа инфраструктура по IESS - SILC 2022, модул - Събиране на годишни данни за 2021 и 2022“ и през четвъртото тримесечие на 2022 г. съгласно споразумение за субсидия с Европейската комисия 101052273 - 2021-BG-ILC-SILC. Проучването има за цел осъществяване на тримесечен мониторинг на промените в условията на живот на домакинствата в резултат на пандемията COVID-19. Анкетирани бяха 5 703 лица на възраст 16 и повече навършени години от 3 056 домакинства.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички