"Дойче банк" ще съхранява криптоактиви на институционални клиенти


"Дойче банк" ще съхранява криптоактиви на институционални клиенти
Снимка: Getty Images / Guliver

932

"Дойче банк" сключи партньорство с швейцарската криптокомпания "Таурус" за съхраняване на криптоактиви и токени на институционални клиенти, предаде Ройтерс.

Партньорството означава, че за пръв път "Дойче банк" ще може да борави с ограничени количества криптовалути за своите клиенти, както и токенизирани версии на традиционни финансови активи, заяви говорител на банката, но допълни, че търговията с криптоактиви засега не влиза в плановете й, макар и да го афишира като желание още по време на Световния икономически форум през 2020 г.

Криптопазарите все още не са се възстановили от серията шумни фалити през миналата година, нанесли големи загуби на инвеститорите, което накара регулаторните органи по света да се активизират. В същото време все повече традиционни финансови институции говорят за възможността блокчейнът - технологията зад криптовалутите, да се ползва и при традиционните финансови активи.

Още: Ето какво сподели Кристалина Георгиева за криптовалутите

Немалко банки, като например Standard Chartered,  BNY Mellon и Societe Generale вече предлагат услуги по съхранението на криптоактиви.

"Дигиталните активи се окачва съвсем скоро да струват трилиони долари и стават все по-привлекателни за инвеститори и корпорации", казва Пол Мали, директор за ценните книжа в "Дойче банк". "Фокусът ни не е върху криптовалутите, а върху цялостната помощ за нашите клиенти в екосистемата на дигиталните активи".

Към момента криптопазарът се оценява на около 1,1 трилиона долара, или доста под пиковите 3 трилиона долара, достигнати през ноември 2021 г., по данни на CoinGecko.

Първата в света всеобхватна регулация на пазара на криптовалути получи зелена светлина от Европейския парламент

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички