Домакинствата в САЩ притежават 136 трилиона долара


Домакинствата в САЩ притежават 136 трилиона долара
Снимка: Thinkstock

2575

Богатството на домакинствата в САЩ достигна рекордните 136.9 трилиона долара към края на месец март тази година, сочат данните на Федералния резерв, цитирани от Reuters. Раздвижването на капиталовите пазари е основната причина за увеличението в богатството, добавяйки 3.2 трилиона към активите на домакинствата през първото тримесечие на тази година. Покачването на цените на имотите е добавило около 1 трилион долара към общата сума, сочат данните на Фед. Общата сума е нараснала с 5 трилиона долара спрямо края на миналата година.

Парите в брой, в разплащателни сметки и спестовни депозити записват ръст от 850 млрд. долара през първите три месеца на годината до рекордните 14.5 трилиона долара. Една от причините за това е държавната помощ, която САЩ разпредели измежду различни групи на населението, по повод COVID-19 кризата.

Данните на Фед показват обобщени цифри, като не разкриват огромната разлика в богатството между тези с високи доходи и най-бедните представители на обществото.

Огромната сума, която държат щатските домакинства, кара икономистите да предвиждат сериозен ръст в потреблението след пандемията, което се очаква да засили икономиката до темпове на растеж, невиждани от десетилетия.

Възстановяването на икономическата активност, заедно с недостига на основни компоненти като полупроводниковите чипове, вдигат инфлацията – нещо, което според Фед ще бъде временно.

По-високите банкови баланси на домакинствата отразяват държавната помощ в размер на 600 долара, която получиха повечето граждани на САЩ в ерата Тръмп, както и помощта от 1 400 долара, която пък бе част от пакета с мерки срещу пандемията на настоящия президент Джо Байдън.

Общата сума по тези две мерки възлиза на 2.8 трилиона долара, включително програмите за малкия бизнес и местната власт, както и допълнителната помощ от 300 долара на седмица за безработните.

Общото ниво на дълга на щатските домакинства скача с 6.5% на годишна база, главно заради ръст в ипотечните заеми. Дългът на домакинствата в САЩ по ипотеки достига 11 трилиона към края на март. 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички