Държавата се отказа от борбата за касовите апарати


Държавата се отказа от борбата за касовите апарати
Снимка: iStock/Guliver

26226

След над 2 години обсъждания, редица отлагания и огромна съпротива от страна на бизнеса, Министерството на финансите в крайна сметка се отказва окончателно да въвежда новите изисквания за касовите апарати. Целта на мерките беше по-строг контрол върху отчитането на оборотите в търговските обекти.

Министерството на финансите съобщи, че с промени в Закона за ДДС ще отпадне спорният софтуер за управление на продажбите (СУПТО) и свързаните с него изисквания. Измененията вероятно ще бъдат гласувани в парламента през есента.

Властта признава, че въпросните условия са твърде сложни и скъпи са изпълнение, което затруднява търговците, особено в трудната икономическа ситуация около пандемията от COVID-19.

Най-големият привърженик на налагането на новите правила беше бившият министър на финансите Владислав Горанов, който ги посочваше като важно средство в борбата срещу сивия сектор. По данни на НАП укритите обороти варират между 30% и 70%. Бизнесът от своя страна изтъкваше, че има много недомислени неща, които само усложняват дейността на търговските обекти.

Най-големите противници на изискванията бяха от ресторантьорския бранш, който е смятан за един от най-сивите в България. Напоследък този сектор успя да си издейства редица отстъпки от премиера Бойко Борисов под предлог, че е много засегнат от COVID-19.

През юни данъчните и бизнесът успяха да се договорят за редица промени в спорната наредба Наредба Н-18 за касовите апарати, така че текстовете да станат по-ясни и приложими на практика. Но основните проблеми на наредбата продължават да си стоят, а влизането ѝ в сила се отложи за началото на март 2021 г. НАП с изненадващи нови изисквания за касовите апарати

Изглежда бизнесът може да си отдъхне поне временно. Но някои от фирмите вече похарчиха милиони, за да изпълнят изискванията за софтуера за продажбите.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички