ЕБВР увеличава капитала с 4 милиарда евро


ЕБВР увеличава капитала с 4 милиарда евро
Снимка: ЕБВР

1054

Акционерите в Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се споразумяха за увеличение на нейния капитал с 4 млрд. евро, което ще й позволи да удвои кредитирането на Украйна, стимулирайки плановете за икономическо съживяване на разкъсаната от война страна, съобщи "Файненшъл таймс".

Увеличението, третото в историята на банката, ще доведе нейната капиталова база до 34 млрд. евро, след като влезе в сила на 31 декември 2024 г. То идва в момент, когато двустранните донори на Украйна, най-вече Съединените щати, показаха признаци на "умора", която натежа върху цените на облигациите на Украйна.

Заеми за 3.7 млрд. евро

ЕБВР вече е най-големият институционален кредитор за корпоративния сектор на Украйна и е отпуснала заеми за около 3,7 млрд. евро от началото на пълномащабната руска инвазия в нейната съседката през февруари миналата година. Това вече представлява удвояване на отпуснатите от банката заеми в размер на 1 млрд. евро преди началото на войната.

Още: МВФ: Украинската икономика се адаптира към войната

Голяма част от тях средствата бяха отпуснати за спешно финансиране, за да се подпомогне поддържането на критичната инфраструктура на Украйна, включително енергийната мрежа, която беше ударена от руски ракети и дронове, както и за изграждане на железопътни възли за улесняване на износа за ЕС.

Увеличението на капитала, което беше обявено от ЕБВР във вторник, ще й позволи да повиши годишните заеми за Киев до 3 млрд. евро, след като започне цялостното възстановяване на страната, заяви за "Файненшъл таймс" председателят на ЕБВР Одил Рено-Басо. Към този момент Украйна ще представлява една пета от общия кредитен портфейл на банката.

"Това е критичен момент за Украйна. Руските власти залагат, че подкрепата за нея от международната общност е на изчерпване. Но нашето увеличение на капитала, масово подкрепено от нашите акционери, е знак, че тази подкрепа няма колебание", посочи тя.

ЕБВР повиши прогнозите си за икономическия растеж на България

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички