ЕЦБ остави лихвите без промяна. Вероятно за последно


ЕЦБ остави лихвите без промяна. Вероятно за последно
Снимка: iStock

1109

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна трите основни лихви на днешното си заседание. Това се посочва в комюнике на финансовата институция.

Лихвите по основните операции по рефинансиране, както и процентните ставки по пределното кредитиране и депозитите остават без промяна съответно на 4,50 на сто, 4,75 на сто и 4 на сто.

ЕЦБ е решена да гарантира, че инфлацията ще се завърне към средносрочната си цел от 2 на сто, а сегашните лихви допринасят за процеса на понижаването й, посочват от банката.

Швейцарската национална банка вече стана първата сред големите централни банки, които промениха курса си и понижиха лихвата в края на март.

Финансовите пазари от няколко месеца следят за знаци за намаляване на лихвите и от ЕЦБ. Последните изказвания на отговорни лица, сред които и президентът Лагард, дадоха курс към юни. 

Още: Кристин Лагард обяви кога ЕЦБ ще намали лихвите

Има редица причини за това: през юни банката ще разполага с нови ключови индикатори за развитието на инфлацията, сред които и тези за наблюдение на заплатите в еврозоната за първото тримесечие на 2024 г.

Още: Пазарите очакват насоки от ЕЦБ

Освен това "признаците за стабилизиране на икономиката в еврозоната, с известно подобрение на растежа на заемите и на индикаторите за доверие, са стимул да не се бърза с намаляването на лихвите.

Ако ЕЦБ изпревари твърде много Управлението за федерален резерв на САЩ еврото може да се обезцени спрямо долара, което ще оскъпи европейския внос и потенциално ще съживи инфлацията.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички