ЕЦБ отново не промени лихвите, решена да пребори инфлацията


ЕЦБ отново не промени лихвите, решена да пребори инфлацията
Снимка: iStock

1487

Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) днес реши да остави без промяна трите си основни лихвени процента за трети пореден път. Това съобщи ЕЦБ след края на днешното заседание по определяне на паричната политика на банката.

Лихвите

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране се запазва на ниво от 4,5 на сто. Това е лихвата, която банките плащат за финансовите ресурси, които са заели от ЕЦБ за срок от една седмица.

Още: Управителят на ЕЦБ посочи кога ще започне намалението на лихвите

Лихвата по пределното кредитно улеснение, определена от централната банка на еврозоната, остава на равнище от 4,75 на сто, а лихвеният процент по депозитното улеснение се запазва на ниво от 4 на сто.

Управителният съвет на ЕЦБ е решен да гарантира, че инфлацията ще се върне своевременно към определената средносрочна цел от 2 на сто, аргументират от банката днешното си решение.

Въз основа на настоящата си оценка Управителният съвет счита, че основните лихвени проценти на ЕЦБ са на нива, които, поддържани за достатъчно дълъг период от време, ще допринесат значително за връщането на инфлацията до средносрочното целево равнище от 2 на сто, аргументират решението си от банката.

Лихвите - високи толкова дълго, колкото е необходимо

Бъдещите решения на Управителния съвет ще гарантират, че лихвените проценти ще бъдат на достатъчно рестриктивни нива за толкова дълго, колкото е необходимо.

Още: ЕЦБ може и да не намалява лихвите през 2024 г.

Икономическите данни като цяло потвърдиха предишната оценка за средносрочната инфлационна перспектива.

Бъдещите решения на ЕЦБ за лихвите ще се основават на оценка на перспективите за инфлацията в светлината на постъпващите икономически и финансови данни, динамиката на цените и силата на трансмисията на паричната политика.

ЕЦБ намалява закупуването на активи

Също така ЕЦБ намалява "с премерени и предсказуеми темпове" обема от активи, които придоби в рамките на Програмата за закупуване на активи (APP), тъй като Евросистемата вече не реинвестира плащанията по главницата от падежиращи ценни книжа по тази програма.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира изцяло плащанията по главницата от ценни книжа с падеж, закупени по Програмата за изкупуване на облигации в периода на пандемията (Pandemic emergency purchase programme, PEPP) през първата половина на 2024 г. През второто полугодие на годината ЕЦБ планира да намали портфейла си с подобни книжа със средно 7,5 милиарда евро на месец. Банката възнамерява да прекрати реинвестициите по PEPP в края на 2024 г.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички