ЕЦБ повиши основните лихви за девети пореден път, с нови 0,25%


ЕЦБ повиши основните лихви за девети пореден път, с нови 0,25%
Снимка: iStock

2753

Европейската централна банка повиши за девети пореден път основните лихвени проценти в еврозоната, отново с по 25 базисни пункта, с което достигнаха най-високото ниво в историята на институцията. Освен това ЕЦБ предупреди, че потребителските цени продължават да нарастват твърде бързо и остави опциите си отворени за бъдещи увеличения на лихвите.

Инфлацията в еврозоната се забави до 5,5% през юни на годишна база, което е доста под рекордните 10,6% през октомври. Въпреки това остава почти 3 пъти по-висока от целевата на централната банка от 2%. Същевременно базисната инфлация, която ЕЦБ следи внимателно, остава висока, също на ниво от 5,5% през юни, и се запазва в тесен диапазон от 5,3% до 5,7% за последните поне 5 месеца. Именно базисната инфлация се счита за добър показател за средносрочната ценова тенденция.

„Макар че при някои показатели се наблюдават признаци на отслабване, основната инфлация остава като цяло висока“, отбелязва ЕЦБ в изявление. Според централните банкери инфлацията ще намалее още до края на годината, но ще остане продължително време над целевото ниво.

Основните лихвени проценти на ЕЦБ

На срещата си по паричната политика днес централните банкери решиха да повишат с по 25 б. п. трите основни лихвени процента. Така лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще се повишат съответно до 4,25%, 4,50% и 3,75%, считано от 2 август 2023 г.

ЕЦБ започна да повишава лихвените проценти по-късно от Федералния резерв, а лихвените проценти в еврозоната изостават от тези в САЩ. В сряда Фед повиши за пореден път основната си лихва, този път до диапазона 5,25%-5,50%. Въпреки това според анализаторите ЕЦБ вероятно е близо до края на лихвения си цикъл.

Напоследък някои централни банкери започнаха да загатват, че може скоро да преустановят безпрецедентната си кампания за повишаване на лихвите.

„През юли, мисля, че ново повишение е необходимост, през следващите месеци това би било най-много възможност, но в никакъв случай не е нещо сигурно. След юли смятам, че трябва внимателно да наблюдаваме какво ни показват данните за разпределението на рисковете около основния сценарий“, каза традиционно ястребово настроеният гуверньор на Централната банка на Нидерландия Клаас Кнот по-рано този месец.

Гуверньорът на Италианската централна банка Иняцио Виско също заяви, че „има риск да стигнем твърде далеч и мисля, че трябва да бъдем внимателни“. По думите му има и риск „да направим твърде малко, така че е необходимо да действаме балансирано и да решаваме на базата на входящите данни за инфлацията“.

Шефът на Bundesbank Йоаким Нагел обаче още не бърза да слага точка на затягането на паричната политика. Въпреки че решенията отвъд планираното затягане на паричната политика този месец остават зависими от данните, „според мен, все още ни предстои да извървим дълъг път“, изтъкна Нагел в реч във Франкфурт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Председателят на ЕЦБ каза какво ще се случи с основната лихва през юли

ЕЦБ повиши лихвите за осми пореден път

Нов дизайн: ЕЦБ започва курс към подмяна на евробанкнотите

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички