Експерт от МВФ: Банковите лихви ще останат високи, докато не се успокои инфлацията


Експерт от МВФ: Банковите лихви ще останат високи, докато не се успокои инфлацията
Снимка: iStock

1622

Основен проблем за глобалната икономика остава инфлацията, макар и шоковете от цените на суровините и на енергията да отминаха. Това заяви Джеф Готлиб – старши регионален представител на Международния валутен фонд за Централна, Източна и Югоизточна Европа на откриването на форума „Шумът на парите“ в София.

„През последните 2 години виждаме последствията от войната в Украйна и от пандемията. Преди 2020 г. имаше финансова система с ниски лихви и хора, които правеха бизнес стратегии на тази основа. Определянето на заплатите беше съобразено с ниската инфлация. Веригите на доставките се опираха на Азия и на доставки на суровини и горива от Русия. Ниски бяха и разходите за отбрана. Сега всичко се промени, но не знам дали ще е временно“, каза Готлиб.

По думите му затягането на паричната политика на развитите икономики е помогнало много за борбата с инфлацията. „Наблюдаваме и спад на даването на кредитите, има намаление на икономическия растеж“, допълни той.

Според Готлиб по-голяма част от глобалната икономика стои стабилно с нормален растеж. „Очакваме обаче банковите лихви да са по-високи за дълго време, очертава се забавяне на растежа на икономиката и ограничена безработица. Инфлацията ще бъде укротена, но ще продължи да съществува. Има несигурност за цените и заплатите в развиващите се пазари“, подчерта той.

„МВФ има най-консервативните прогнози за растеж на икономиката от 1990 г. Възможно е войната в Украйна да свърши по-рано и проблемът с инфлацията да се реши по-бързо и тази консервативна оценка да не се осъществи. Търсим обаче начини да планираме и най-лошите сценарии“, посочи той.

„Важно е да се следи банковата система и тези банки с прекалено ниски лихви, както и качеството на активите им“, заяви Готлиб и препоръча да се следи и пазарът на имотите заради ипотеките.

„Има различни ситуации с публичния дълг в различните държави, но се надявам да се затегне фискалната политика на страните. Препоръчваме паричната политика на страните да стои затегната. Инфлацията намалява по-бързо, отколкото очаквахме, но централните банки няма да намаляват лихвите, докато инфлацията не се укроти наистина“, категоричен е Готлиб.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Според МВФ: Какво трябва да се случи с лихвите в следващите 12 месеца?

Кристалина Георгиева с прогноза за инфлацията в Европа

Нова помощ: Колко ще получи Украйна от кредитната програма на МВФ?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички