Европейската комисия се готви да разреши на тази страна достъп до милиарди евро


Европейската комисия се готви да разреши на тази страна достъп до милиарди евро
Снимка: iStock

2731

Европейската комисия се готви да разреши на Унгария достъп до милиарди еврофондове на ЕС, които в момента са замразени поради опасения за върховенството на закона. Тази мярка може да осигури подкрепата на Будапеща за увеличаване на бюджета на блока и значителна финансова помощ за Украйна, съобщава Financial Times.

Освобождаването на средствата, които бяха замразени от миналия декември, ще отбележи победа за премиера Виктор Орбан, който обеща да не се съгласи на увеличение на бюджета на ЕС, докато достъпът на Унгария до тях не бъде възстановен.

Подкрепа от Орбан за бюджета на ЕС

Комисията възнамерява да разреши около 13 милиарда евро средства преди края на ноември, казаха пред изданието трима служители, информирани за дискусиите. Двама от тях казаха, че изплащането е отчасти мотивирано от желанието да се осигури подкрепата на Орбан за увеличението на бюджета.

Още: Инфлацията в Унгария покори нов връх, но дава признаци на забавяне

Миналия декември ЕС замрази 22 милиарда евро кохезионни фондове, отпуснати на Унгария, след като постанови, че страната не спазва правилата, защитаващи правата на човека и върховенството на закона.

Кохезионните фондове са предназначени да помогнат на по-слабо развитите членове на 27-членния блок да преодолеят недостига на инвестиции и да подобрят своята инфраструктура, пише БГНЕС.

Унгария одобри съдебни реформи през май в отговор на искания от Брюксел, което би позволило на комисията да отключи 13 милиарда евро, повече от половината от замразените средства, казаха служители, пожелали анонимност.

Още: Унгария блокира приемането от ЕС на глобален минимален данък

Щефан де Кеерсмакер, говорител на Комисията, каза, че Брюксел е изпратил писмо до унгарското правителство на 26 септември с искане за "разяснение" на някои подробности от реформите. "Веднага след като Унгария отговори на тези въпроси, комисията ще продължи своята оценка“, добави той.

Напредъкът във възстановяването на достъпа на Унгария до средства идва, когато Брюксел се стреми да спечели единодушна подкрепа за увеличения си бюджет преди края на годината, особено за да осигури продължаване на финансовата помощ за Киев.

Усещането за спешност се засилва от решението на Конгреса на САЩ миналата седмица да намали помощта с 6 милиарда долара за Украйна, за да се договори нов законопроект за правителствено финансиране.

Възражения срещу увеличението на бюджета 

Комисията предложи увеличение от 66 милиарда евро в общия бюджет на ЕС за покриване на увеличените разходи, част от които ще допринесат за програма за финансова подкрепа на Киев от 50 милиарда евро, за да се покрият разходите за следващите четири години.

Някои страни-членки възразиха срещу размера на предложеното увеличение, включително Берлин.

Приемането на бюджета се нуждае от подкрепата на всички 27 страни членки, които ще трябва да направят допълнителни вноски от националните си бюджети. Всяко решение за деблокиране на плащанията в Будапеща вероятно ще предизвика осъждане от страна на Европейския парламент, който многократно е настоявал за твърда линия срещу правителството на Орбан.

Парламентът няма формални правомощия да блокира плащанията към страните-членки, но може да блокира евентуална сделка за увеличаване на бюджета на ЕС.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички