Фед отново повиши водещите си лихви


Фед отново повиши водещите си лихви
Снимка: US Federal Reserve

1633

Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ повиши днес водещите си лихви до най-високото равнище, отчитано от над 22 години. 

В очакван от пазарите ход, регулаторът увеличи лихвата по кредитирането с 0,25 процентни пункта до диапазона 5,25-5,50 процента. Средната стойност на този диапазон е най-високото ниво на референтния показател от началото на 2001 година. 

В изявлението след края на заседанието в сряда Фед каза, че икономиката на САЩ продължава да се разширява с "умерено темпо", като същевременно потвърди, че растежът на разкритите работни места е стабилен, а нивото на безработица остава ниско, докато инфлацията все още е висока.

Още: Инфлацията в САЩ се забавя за 12-ти пореден месец

Централната банка също така повтори, че ще продължи да следи постъпващите икономически данни, за да оцени правилно курса на паричната си политика и да я коригира, ако е необходимо, по пътя.

Председателят на Фед Джером Пауъл подчерта, че централната банка не е взела никакви предварителни решения по отношение на бъдещи си заседания и че ще продължи да взима тези решения от среща на среща, следвайки наличните данни.

Като цяло председателят на Фед повтори, че пазарът на труда остава "много затегнат", тъй като темпът на растеж на работните места все още е "силен", но "постепенно се забавя". Освен това той отново потвърди, че все още трябва да се извърви дълъг път, за да се върне инфлацията до целевото ниво от 2%.

Още: Ето как големите банки в САЩ преминаха годишния стрес тест на Фед

Пазарите очакват сигнали дали това повишение ще бъде последното, преди представителите на Фед да направят пауза във вдигането на лихвите, за да проследят как предишните увеличения ще се отразят на икономическите условия.

Макар ръководителите на институцията на заседанието през юни да намекнаха, че тази година предстоят още две повишения, пазарите залагат, че има доста голяма вероятност обявеното днес вдигане на ставките да е последното за годината. 

 

Ето как големите банки в САЩ преминаха годишния стрес тест на Фед

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички