Финансовото министерство промени икономическата си прогноза


Финансовото министерство промени икономическата си прогноза
Снимка: БГНЕС

1495

В края на настоящата година инфлацията в България да достигне 2,3 на сто, измерена спрямо хармонизирания индекс на потребителските цени, а за цялата 2024 г. се предвижда средна инфлация от 2,4 на сто. Това пише в новата пролетна макроикономическа прогноза, публикувана от Министерството на финансите.

Най-голям принос за инфлацията като цяло ще имат компонентите на базисната инфлация и в частност секторът на услугите. През идните години инфлацията ще продължи плавно да се забавя, по линия най-вече на очакваната динамика при международните цени, смятат експертите на финансовото министерство.

Спрямо предишната, есенна макроикономическа прогноза, сега министерството залага на два пъти по-нисък темп на потребителските цени в България тази година. През есента финансовото ведомство предвиждаше инфлация от 4,8 на сто за 2024 г.

Още: Световната банка понижи прогнозата си за българската икономика през 2024 г.

За 2025 г. се очаква лек ръст на инфлацията - до 2,8 на сто, колкото беше заложено и в есенната макроикономическа прогноза.

За 2026 г. сега се предвижда инфлацията да е 2 на сто, докато през есента прогнозите сочеха 2,2 на сто.

Енергийните стоки ще имат отрицателен принос към инфлацията поради очакваното поевтиняване на транспортните горива, пише още в доклада.

Още: БНБ актуализира прогнозата си за ръста на българската икономика тази година

Приносът на компонентите на базисната инфлация ще продължи да се свива, но ще бъде водещ за формиране на инфлацията във връзка с прогнозираното нарастване на вътрешното търсене, както и на разходите за труд.

По отношение на растежа на брутния вътрешен продукт прогнозите на финансовото министерство остават без промяна за 2024 г., като се очаква реален ръст с 3,2 на сто.

Оценките за икономически растеж за 2025 и 2026 г. обаче са понижени в сравнение с есенните прогнози. Сега се предвижда годишен ръст с по 2,7 на сто за всяка от годините, докато през есента очакванията бяха за увеличения с по 3 на сто.

Министерството на финансите е разработило и алтернативен сценарий с допускания за по-неблагоприятно развитие на външната среда и по-високи международни цени на суровините.

При този алтернативен вариант за развитие инфлацията в страната ще бъде по-висока спрямо базовия сценарий - с 0,8 процентни пункта през настоящата година, и с 0,3 процентни пункта догодина. Реалният растеж на БВП при алтернативния сценарии ще бъде по-нисък, отколкото при основния сценарии, със съответно 0,7 и 0,6 процентни пункта през 2024 и 2025 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички