Г-20 даде отсрочка по дълговете на най-бедните страни


Г-20 даде отсрочка по дълговете на най-бедните страни
Снимка: iStock

6571

Най-бедните държави в света ще могат да поемат глътка въздух, след като най-богатите им разрешиха да спрат плащанията по дълговете си.

76-те най-бедни страни за Земята временно ще спрат плащанията както по главницата, така и по лихвите по изтеглените кредити от Международния валутен фонд и Световната банка. Това се договориха финансовите министри и централните банкери от групата на най-големите икономики в света (Г-20).

Облекчението ще действа от 1 май до края на годината, но може да бъде удължено и през 2021 г. Това зависи от МВФ и Световната банка, които заедно ще анализират дълговата устойчивост на въпросните държави.

Това означава, че "бедните страни не трябва да се притесняват от погасяването на дълга през следващите 12 месеца", заяви саудитският финансов министър Мохамед ал-Джадаан на брифинг.

Ще се справим ли с идващата финансова рецесия?

По думите му инициативата ще "осигури 20 млрд. долара непосредствена ликвидност", за да може бедните страни да ги използват "за здравната си система и да подкрепят народите си, изправени пред опасността COVID-19". Именно това е условието на най-богатите към най-бедните: спестените пари да бъдат използвани за здравеопазване.

Този ход е част от усилията за стимулиране на глобалната икономика на фона на пандемията от коронавирус, която тласка световната икономика към най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, пише Reuters.

"Споразумяхме се за координиран подход с общ план за сроковете, предоставящ ключови характеристики за тази инициатива за спиране на обслужването на дълга, което също така е съгласувано и с Парижкия клуб", се казва в съвместно изявление на Г-20.

Министрите призоваха частните кредитори също да се включат в облекчаването на дълга на най-бедните страни.

Солидарност, която ще спаси милиони хора

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева и шефът на Световната банка Дейвид Малпас приветстваха споразумението. "Това е мощна, бързо действаща инициатива, която ще направи много за опазване на живота и поминъка на милиони от най-уязвимите хора", заявиха лидерите на МВФ и Световната банка в съвместно изявление.

Германският финансов министър Олаф Шолц нарече споразумението "акт на международна солидарност с исторически измерения". По думите му то "създава по-голямо финансово пространство за маневриране на засегнатите страни, например за инвестиране в здравеопазването им", посочи Шолц в изявление.

В изявление до срещата на лидерите от Г-20 Кристалина Георгиева е посочила, че МВФ търси спешно 18 млрд. долара нови ресурси за Фонд за намаляване на бедността и растеж, предназначен за бедните страни.

Финансовата организация подготвя нова линия за краткосрочна ликвидност в подкрепа на страните в справянето им с пандемията, като ще се опита да утрои обема на префренциалното кредитиране за нуждаещите се страни, е обявила Георгиева пред Г-20.

"8 трлн. долара бяха задействани за толкова кратки срокове. Това е поразително", изтъква директорът на МВФ, коментирайки мерките за овладяване на кризата, която създаде коронавирусът.

Над 100 държави вече са поискали помощ от МВФ, като до момента 15 са получили такава. Финансирането за половината от останалите държави ще бъде одобрено до края на април.

Кристалина Георгиева призова да се удвои извънредната финансова помощ на фонда, предназначена за смекчаване на негативните икономически последици от коронавируса. "Започнахме да се ориентираме към 50 млрд. долара, а сега стигнахме 100 млрд.", отбеляза тя, изтъквайки че помощта за 15-те страни е одобрена за рекордно кратко време.

МВФ прогнозира, че глобалната икономика ще се свие с 3% през 2020 г. поради пандемията от коронавирус, като отбелязва, че въздействието на вируса ще бъде по-лошо от това по време на финансовата криза през 2008-2009 г.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички