Германия инвестира 10 милиарда евро за достъпни жилища


Германия инвестира 10 милиарда евро за достъпни жилища
Снимка: iStock

1161

Германската държавна банка за развитие KfW планира изграждането на по-достъпни и устойчиви жилища на фона на все по-големите проблеми с недостига им в страната, предаде ДПА.

Над 10 милиарда евро (10,8 милиарда долара) са заделени за тази цел във федералния бюджет за 2024 година, съобщи банката. Това е с около 5 милиарда повече от похарчените миналата година.

"Изграждането на устойчиви и достъпни жилища е един от приоритетите ни за 2024 година", каза главният изпълнителен директор Щефан Винтелс, пише БТА.

Още: Как Европа затъна в имотна и жилищна криза?

То включва ново финансиране за строителството на достъпни жилища за тези, които не се ползват от социалната програма за настаняване на хора с по-ниски доходи.

Според Винтелс германското правителство е предоставило 1 милиард евро за тази цел тази и идната години. Понастоящем се уточняват подробностите около финансирането.

През 2022 година милиардите, които правителството реши да отдели за гарантиране на енергийните доставки и смекчаване на товара върху домакинствата и компаниите след началото на войната в Украйна доведоха до рязък скок на обема на субсидиите, отпуснати от KfW.

Банката за развитие, 80 на сто от която е собственост на германското правителство и 20 на сто на федералните провинции, предоставя нисколихвени заеми на малки и средни компании, фирми за жилищно строителство и студенти в традиционния си бизнес с финансови стимули.

Още: Кога моторът на Европа пак ще заработи на пълни обороти?

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички