Гърция плаща щедро на мигрантите, за да се отърве от тях


Гърция плаща щедро на мигрантите, за да се отърве от тях
Снимка: Getty Images/Guliver

5395

Гърция ще предложи по 2000 евро на мигрантите, за да се върнат доброволно в страните, откъдето са тръгнали. Парите ще бъдат осигурени от Европейския съюз. Това стана ясно след срещата между еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и гръцкия министър за миграцията и убежището Нотис Митаракис.

5000 мигранти ще могат да се възползват от предложението, което ще важи един месец. Условието е те да са пристигнали в Гърция преди 1 януари 2020 г. Мерките няма да важат за блокираните в последните 2 седмици нелегални мигранти на гръцко-турската граница, които Анкара иска да изпрати в ЕС.

Целта на мярката е да облекчи ситуацията в препълнените лагери по гръцките острови, където положението е все по-драматично.

"Поискахме и получихме финансиране за програмата. Но и средства за дейности, които ще допринесат за подобряване на ситуацията на островите и в континентална Гърция", каза Митаракис.

Гръцките власти вече обявиха прехвърлянето на 10 000 мигранти в други части на страната през тази година.

Доброволните връщания ще се осъществяват с помощта на Международната организация по миграция и европейската гранична агенция "Фронтекс".

На срещата е обсъждана и съдбата на непридружените деца бежанци в Гърция, което Брюксел приема като проблем, нуждаещ се от спешно решение. Седем държави членки вече са се съгласили да поемат грижата за част от децата, като осигурят прехвърлянето на тяхна територия на около 1600 деца без придружители.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички