Искат да се махне осигурителния праг, ще има повече пари за здраве


Искат да се махне осигурителния праг, ще има повече пари за здраве
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

7756

Да се премахне максималния осигурителен доход, за да се намерят пари за трайно увеличение на заплащането в здравеопазването, а не само за времето на извънредната епидемична обстановка, предлагат от АБВ. Експерти от партията са изчислили, че така в здравния сектор ще влезе сума - три пъти по-голяма от предоставената от правителството за увеличения на заплатите за 2021 г.

Министерството на здравеопазването и финансовото министерство да направят четиригодишна стратегия за увеличаване на заплатите в сферата на здравеопазването до достигане на средноевропейските нива, преизчислени спрямо покупателната способност на населението в страните членки, настояват от АБВ.

От партията посочиха като източник за нужния ресурс именно премахването на максималния осигурителен доход: "Свободен ресурс за това може да се осигури чрез премахване на максималния осигурителен доход (МОД), за да може справедливо да бъде разпределен ресурсът към населението", посочи пред журналисти д-р Емил Стоименов, член на НС на АБВ.

В подкрепа на идеята той изтъкна, че в нормалните и най-развити европейски държави максимален осигурителен доход практически няма. "Там богатите плащат повече, а бедните по-малко, докато в България богатите стават по-богати, а бедните – по-бедни", отбеляза той.

"Ако нямахме максимален осигурителен доход (МОД) за 2019 г., държавата щеше да обложи с данъци още 9 млрд. лева. Ако премахнем МОД, в здравната система ще постъпят допълнително 725 млн. лева", посочи д-р Стоименов. "Това е близо 3 пъти повече от допълнителните 237 милиона, предоставени от правителството за увеличение на заплатите през 2021", изтъкна той.

Още за предлаганите социално-икономически мерки - ТУК.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички