Япония се отказа от отрицателните лихви


Япония се отказа от отрицателните лихви
Снимка: iStock

1236

Японската централна банка се отказа от отрицателния лихвен процент и най-накрая започна да прекратява една от най-агресивните програми за облекчаване на паричната политика в света, предаде АФП.

След като обяви първото си увеличение от 17 години насам, Японската централна банка заяви, че променя краткосрочния си лихвен процент от -0,1% на между нула и 0,1%.

"Анализаторите оцениха благотворния цикъл между заплатите и цените и прецениха, че се вижда, че целта за ценова стабилност от 2% ще бъде постигната по устойчив и стабилен начин към края на прогнозния период на доклада за перспективите от януари 2024 г.", заявиха от централната банка. 

Още: Коя голяма централна банка остави лихвите отрицателни?

Институцията също така съобщи, че ще прекрати други неортодоксални политики, включително програмата си за контрол на кривата на доходността на облигациите и закупуването на рискови активи като борсово търгувани фондове (ETF) и японски инвестиционни тръстове за недвижими имоти.

Федералният резерв и други централни банки повишиха лихвените проценти, за да овладеят галопиращата инфлация след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. Отрицателна лихва от 2016 г.

Но преследвана от "изгубените десетилетия" на стагнация и дефлация в страната, Японската централна банка запази основната си лихва отрицателна, както е от 2016 г. насам. Последното повишение беше през 2007 г., пише БГНЕС. 

Повишаването на ставката ще оскъпи кредитите за потребителите и предприятията. То ще увеличи и сметката на Япония за обслужване на държавния дълг, който със своите около 260% от националното производство е един от най-високите в света. Тъй като отрицателните лихвени проценти означават, че банките губят от депозирането на капитали в централната банка, политиката имаше за цел да ги насърчи да отпускат заеми на бизнеса и по този начин да даде тласък на икономиката и инфлацията.

Още: БВП на Япония се е понижил с повече от първоначалните прогнози през третото тримесечие

Централната банка също така похарчи огромни суми за изкупуване на облигации и други активи, за да влее ликвидност във финансовата система. 

Политиката рязко отслаби йената спрямо долара, което е добра новина за износителите, но не и за потребителите, тъй като оскъпи вноса. Инфлацията е на или над целевото равнище от 2%, определено от централната банка, в продължение на почти 2 години.

Но въпреки някои промени по периферията - като по-голяма гъвкавост по отношение на целевия диапазон за доходността на облигациите - основният лихвен процент остана отрицателен. Това е така, защото Японската централна банка искаше повече доказателства за "благоприятен цикъл" на нарастващи заплати и инфлация, дължащи се на търсенето, а не на временни фактори.

Централната банка обяви, че ще се откаже и от други неортодоксални мерки, включително от програмата си за контрол на кривата на доходността на облигациите и от изкупуването на рискови активи.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички