Кабинетът премахва таксите за обучение на студентите по държавна поръчка


Кабинетът премахва таксите за обучение на студентите по държавна поръчка
Снимка: БГНЕС

3577

Внасяме за обществено обсъждане предложение за промени в Закона за висшето образование, с които отпадат таксите за обучение на студентите и докторантите държавна поръчка. Това съобщи премиерът Николай Денков пред журналисти в Министерския съвет. 

Остават таксите за обучение за студентите в платена форма, уточни премиерът.

Съответните разходи за обучението ще бъдат осигурявани от държавата, каза още Денков. По отношение на бюджета годишно необходимата сума за безплатното висше образование се изчислява между 120 и 150 млн. лева. Тези средства са осигурени още от втория семестър на тази академична година - 2023 – 2024 г., уточни премиерът. Общият брой записани студенти в държавните висши училища през 2022/23 г. са 188 194, докторантите са 6 259 души. Подобна е бройката и за тази година, информира премиерът Денков.

Още: Два региона в България са с най-малко висшисти в ЕС

Целта е да няма умен младеж в България, който иска да учи в университета и не може да го направи, защото трябва да плаща такси, каза Денков. Тези мерки трябва да бъдат допълнени и с мерки за още по-стриктно спазване на критериите за качество, допълни той и увери, че образованието винаги е било национален приоритет, а с последните промени в Конституцията е обявено за национална ценност.

По такива промени се работи от няколко години, има промени, свързани със системата за акредитация, ще обсъждаме заедно с ректорите в следващите месеци и други такива, съобщи Денков. Той каза, че има доста европейски държави, с които страната ни се конкурира, в които висшето образование е напълно безплатно. По отношение на европейския пазар на висше образование всъщност ние се придвижваме от едната група държави към другата, която предлага безплатно висше образование, посочи премиерът.

Държавите по света с безплатно образование и за чуждестранните студенти

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички