Как и кога ще плащаме данъците през 2024-а година?


Как и кога ще плащаме данъците през 2024-а година?
Снимка: iStock

13390

Данъчната кампания за 2024 г. започна днес, 10 януари, съобщиха от НАП. През настоящата година данъчната декларация за доходите може да бъде подадена от физическите лица до 30 април (вторник) - дотогава се плаща и дължимият данък.

Още: Започна плащането на местните данъци и такси в София. Какво трябва да знаем?

Електронни услуги

"Посрещаме данъчната кампания с нови и надградени електронни услуги в портала на НАП, които гражданите могат да ползват не само през данъчната кампания за подаване на доходите, но и през цялата година за извършване на справки и плащания", каза на пресконференция Милена Кръстанова, заместник-изпълнителен директор на Националната агенция за приходите (НАП).

Тя подчерта, че електронните услуги пестят много време и средства на гражданите и бизнеса, затова от приходната агенция непрекъснато работят за тяхното облекчаване и усъвършенстване. "В момента над 85 процента от физическите лица подават декларациите си онлайн, като нашата цел е те да станат 100 процента", посочи Кръстанова.

Има няколко начина за подаване на данъчна декларация. Най-често се прави по електронен път, чрез персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Декларация може да се подава и през пощата с обратна разписка, както и традиционно – в офис на НАП. Самоосигуряващите се лица подават декларация само по електронен път.

Новото

Боряна Георгиева, директор на дирекция "Обслужване" в НАП, обясни, че вече независимо къде живее лицето, къде е постоянният му адрес, заплащането на дължимия данък се извършва по една сметка за данъци в БНБ.

Още: НАП публикува новите банкови сметки за плащане на данъци и осигурителни вноски

Другото ново е, че е водеща датата, в която парите ще постъпят по сметките на НАП. Ако лицето заплати чрез физическия или виртуалния ПОС на НАП, това ще гарантира, че задълженията ще постъпят в срок и няма да има лихва за закъснение, коментира Георгиева.

Отстъпка

До 1 април може да се ползва 5 процента отстъпка от дължимия за довнасяне данък, като сумата не може да е по-голяма от 500 лева. До момента на подаване на декларация желаещите да ползват отстъпката не трябва да имат неплатени задължения, а данъчната декларация трябва да е подадена по електронен път.

В първите дни на кампанията в НАП се чакат най-вече данъчни декларации от хора, които имат суми за възстановяване. Тези пари може да се получат от хората по банков път или да се оставят в НАП за покриване на старо или на очаквано ново задължение. Срокът за възстановяване е един месец.

Попълнени декларации

В началото на март месец започва подаването на предварително попълнени декларации за доходите на физическите лица. С тази услуга НАП зарежда в декларацията данните, които вече има. От гражданина се иска да провери дали информацията е коректно попълнена, да добави друга, ако иска и да подаде документа. Справките за изплатените доходи от работодателите ще бъдат подадени в НАП до 28 февруари и на базата на тази информация се правят предварително попълнените декларации, каза Боряна Георгиева. НАП препоръчва да се изчака предварително попълнената декларация, защото опитът показва, че над 80 процента от хората ползват облекчението.

Облекчение за деца с увреждания

По думите на Георгиева най-масовото данъчно облекчение, което се ползва, е за деца и деца с увреждания. Тази година размерът, който може да се ползва, е аналогичен на миналогодишния – 6000 лева за гледане на едно дете, 13 000 лева за гледане на две деца и 18 000 лева за гледане на три или повече деца.

За гледане на дете с увреждане родителите могат да ползват облекчение от 12 000 лева. Важно е да се знае, че те могат да ползват и двете облекчения – за дете и за дете с увреждане, подчерта Георгиева.

По принцип облекченията се ползват от единия родител, но ако доходите не достигат, може да се ползва и от двамата родители. Условието да се подаде декларацията за данъчно облекчение за деца в НАП е да не е подавано облекчение при работодателя.

Важно е преди това родителите да проверят дали имат предишни задължения, за да не получат отказ. Срокът за възстановяване на сумите по облекченията е един месец след проверка от страна на НАП.

Друга промяна за настоящата година е, че физическите лица имат възможност да подават и информация за доходи, които не са облагаеми, и доходи, които те искат да посочат в декларацията.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички