Каква опасност видя МВФ в ръста на заплатите в Източна Европа?


Каква опасност видя МВФ в ръста на заплатите в Източна Европа?
Снимка: iStock

2814

Краткосрочния натиск от заплатите може да се съчетае с дългосрочно затягане на трудовите пазари и да подхрани инфлационния натиск. Това предупреждават икономисти от МВФ в блог публикация, озаглавена "Ръстът на заплатите в Европа подпомага възстановяването, но икономиките са изправени пред рискове".

Предизвикателствата

Според публикацията икономическото възстановяване в Европа получава силно необходимо стимулиране от нарастващите заплати и по-високите доходи. Но в държави, където населението застарява и работната сила се свива, политиците може скоро да се изправят пред нови предизвикателства.

Номиналният ръст на заплатите в еврозоната е 4.5% в първата половина на годината, а в други части на Европа е над 10%. В Централна, Източна и Югоизточна Европа ръстът на заплатите е по-бърз и върви паралелно със скока на цените. "Този регион и преди е имал висок ръст на заплатите, но тогава растежът на производителността също беше силен. Сега е слаб. Това означава, че по-нататъшно силно повишаване на заплатите може да подкопае конкурентоспособността" на региона, отбелязват икономистите на МВФ.

Още: Кабинетът вдига минималната работна заплата

Следователно "структурните реформи за повишаване на производителността стават критично важни," пишат авторите на блог поста. Те трябва да бъдат съчетани с политики на централните банки, които намират "финия баланс между подпомагане на икономическото възстановяване и недопускане на продължително запазване на висока инфлация".

Средната заплата в Сърбия се увеличи с 15%, надмина ли българската?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички