Какво се случва с кредитния пазар в България?


Какво се случва с кредитния пазар в България?
Снимка: iStock/Guliver

1419

В навечерието на вероятно обръщане на паричната политика в Европа, кредитният пазар в България остава силно динамичен, за разлика от намаляваща кредитна активност в еврозоната. Това е изводът от проучване, изготвено от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

Ето какво още се отбелязва в него:

  • При лихвените проценти по жилищните кредити промяна почти липсва, въпреки че ЕЦБ започва да вдига лихвите през юли 2022.
  • Кредитирането към предприятия, което формира 50% от кредитния пазар, се забавя през първите три тримесечия на 2023 спрямо същия период на 2022, но кредитирането към домакинства, което формира 42% от кредитния пазар, се ускорява.
  • При домакинствата през първите три тримесечия на 2023 средният ръст на кредитирането е 24.0%, в сравнение с 22.7% през същия период на 2022.
  • Небанковите дружества специализирани в кредитиране изпълняват все по-голяма роля, по последни данни техният дял в кредитния пазар достига 6%.
  • Кредитирането в потребителския сегмент от страна на небанковите дружества расте с изпреварващи темпове през последните две години – 18.4% в сравнение с 13.1% растеж при потребителското кредитиране като цяло.
  • Възможно обяснение на това е, че поради високата инфлация и повишаването на лихвените проценти (по потребителските кредити), потребителите са се насочили към небанковото кредитиране като по-гъвкава и бърза алтернатива за финансиране на своите покупки, особено по-крупните такива.
  • В данните за кредитния пазар не личат никакви индикации за забавяне на растежа, особено с оглед на силния ръст в депозитите и рекордните печалби, които се трупат в банковата система.
  • Макроикономическата обстановка обаче показва някои признаци на потенциално влошаване, забелязват се сигнали за отслабване на пазара на труда, което би могло да доведе до охлаждане на ръста в доходите.
  • Високият ръст в кредитирането няма признаци да е довел до натрупването на съществени икономически дисбаланси освен що се касае влиянието на жилищното кредитиране върху имотния пазар в София.

Авторът на изследването, икономистът Георги Вулджев коментира по повод данните:

„Анализът показва, че към края на цикъла на вдигане на лихвите от страна на ЕЦБ трансмисията на паричната политика е непълна. Това повдига въпроси за евентуално натрупване на дисбаланси, конкретно по отношение на жилищното кредитиране, където лихвената динамика изостава най-много в сравнение с тази в еврозоната.”

"Анализът показва, че към края на цикъла на вдигане на лихвите от страна на ЕЦБ трансмисията на паричната политика е непълна. Това повдига въпроси за евентуално натрупване на дисбаланси, конкретно по отношение на жилищното кредитиране, където лихвената динамика изостава най-много в сравнение с тази в еврозоната.

Още: За какво взимат бързи кредити българите?

Той допълва: "Що се касае кредитите за потребителски цели, в отговор на покачването на лихвите изглежда наблюдаваме адаптация на пазара в посока небанковото кредитиране.“

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички