Какво ще е е решението на ЕЦБ за водещите лихви?


Какво ще е е решението на ЕЦБ за водещите лихви?
Снимка: iStock

1364

Повишаването на лихвите и инфлацията е проблем в целия свят и еврозоната не е изключение. Решението за водещите лихви, което се очаква Европейската централна банка (ЕЦБ) да вземе днес, тази седмица привлича вниманието на инвеститорите много по-силно от поредицата нови икономически данни, пише специализираното борсово издание "Адмирал маркет", цитирано от БТА.

Според някои анализатори ръководителят ЕЦБ Кристин Лагард и екипът й са готови да направят пауза, след като предишните повишения на ставките изглежда оказват ефект върху икономиката на блока.

Още: Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Анализатори на германската Commerzbank предполагат, че макар някои икономисти все пак да прогнозират ново увеличаване на референтните лихви, трудната икономическа среда няма да позволи такава стъпка. В доклад те посочват, че "предвид слабата икономика и низходящата инфлационна тенденция, повечето членове на съвета на ЕЦБ вероятно ще гласуват водещите лихви да останат без промяна".

ЕЦБ вдигна лихвите по кредитирането на девет последователни заседания, повишавайки референтния депозитен показател от историческия минимум от 0,5 на сто до рекордно високия 3,75 на сто в опит да овладее най-силния инфлационен скок от десетилетия, посочва "Файненшъл таймс".

Инфлацията в еврозоната намаля наполовина от миналата година до 5,3 на сто през август. Показателят обаче все още остава доста над целевото равнище на ЕЦБ за малко под 2 на сто. Показателят е тласкан нагоре от поскъпването на петрола и отслабването на еврото, които увеличават цените на вноса, което означава, че все пак може да се очаква вдигане на лихви.

Инфлационният критерий може да спре България по пътя към еврозоната

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички