Какво ще се случи след драстичното поскъпване на потребителските кредити?


Какво ще се случи след драстичното поскъпване на потребителските кредити?
Снимка: iStock

2781

Увеличението в цената на потребителските кредити ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските. Това коментира кредитният консултант Георги Канайков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Потребителските кредити поскъпнаха рязко през последния месец. В резултат на покачването на лихвите по кредитите за потребление, цената на тези заеми вече е приблизително 3.5 пъти по-висока от средните лихви по жилищните заеми.

Средната лихва по потребителските кредити, отпускани в левове през месец юли тази година, нарасна до 8.92%. Това представлява увеличение от 0.73 процентни пункта спрямо предходния месец юни.

Още: Потребителските кредити поскъпват

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", посочи Канайков.

Бели пари за черни дни

Той е на мнение, че едва ли увеличението ще намали потреблението.

"Факт е, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход", посъветва експертът.

Още: Лихвите по новите кредити и депозити в България тръгнаха нагоре през май

Той добави, че е добре да имаме и "бели пари за черни дни", които са в размер на поне 6-месечни разходи на домакинството.

"Ипотечните кредити са друга материя, те са доста по-бавно оборотни, техният срок на погасяване е до 30-35 години. Потребителските кредити биха могли да се нарекат "по-бързо оборотна стока". Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят, предвид факта, че целият свят се бори с инфлация", добави Канайков.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички