Картовите плащания в интернет скочиха с 90% за 5 г.


Картовите плащания в интернет скочиха с 90% за 5 г.
Снимка: iStock

1791

Картовите плащания в интернет са скочили с близо 90% през последните 5 години, като този канал оформя ¾ от всички безналични плащания на физическите лица у нас. Това става ясно от думите на Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, по време на форума „Бъдещето-Парите“.

„През последните години българите започнаха да използват все по-масово инструменти за електронни разплащания. Броят на картовите плащания, инициирани чрез виртуални терминални устройства POS, се е увеличил с близо 90% за последните пет години. Картовите плащания вече съставляват повече от три четвърти от инициираните от физически лица безналични плащания, за което ползотворно влияние оказа и миналогодишното увеличение на лимита за безконтактни плащания без ПИН от 50 на 100 лв. на операция.”, казва Стоянова.

По думите й, мобилният телефон се превръща в своеобразен портал към платежната ни сметка, като технологиите позволяват използването му като инструмент за иницииране на електронни платежни операции. Това е възможно благодарение на услуги като дигитализиране на платежни карти, използване на дигитални портфейли, както и приложения за мобилно банкиране.

Освен удобство, това носи и значително повишаване на сигурността на платежния процес, позволявайки генериране на еднократни пароли и използване на биометрични данни за идентификация на клиента.

Друга важна функция е възможността за извършване на превод между сметки при доставчици на платежни услуги с посочване на мобилен номер вместо номер на сметка чрез телефон, на база на технология, позволяваща обвързване на телефонния номер с IBAN номера на сметката. Всичко това отразява и тенденцията в Европа за засилено ползване на решения за мобилни плащания, добавя Стоянова.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички