Колко пъти ЕЦБ ще намали лихвите до края на годината?


Колко пъти ЕЦБ ще намали лихвите до края на годината?
Снимка: Getty Images/Guliver

956

Намаляването на лихвите от Европейската централна банка на заседанието на 6-и юни изглежда сигурно, според всички 82 икономисти, анкетирани от Ройтерс по темата. Мнозинството от тях също така прогнозират още две намаления за 2024 г. - през септември и през декември.

Участниците на финансовите пазари обаче, предвиждат общо само две намаления на лихвените ставки от ЕЦБ през 2024 г., Това е необичайна ситуация, тъй като икономическите анализатори реално очакват повече лихвени съкращения, отколкото самите търговци.

Въпреки обнадеждаващите признаци за отслабване на инфлацията, неотдавнашното ускоряване на растежа на заплатите в еврозоната повдигна въпроси за това колко бързо ЕЦБ може да понижи лихвите. През последните месеци редица членове на ЕЦБ направиха множество намеци, че на заседанието през юни централната банка ще стартира цикъл на разхлабване на паричната и лихвена политика.

Още: ЕЦБ остави лихвите без промяна. Вероятно за последно

Според проведената между 21 и 28 май анкета на агенция Ройтерс, всичките 82 респонденти прогнозираха, че на 6-и юни ЕЦБ ще намали лихвената си ставка по депозитите с 25 базисни пункта до 3,75%.

Дебатът за по-нататъшната възможност на ЕЦБ да понижи лихвените си ставки обаче стана по-разгорещен, тъй като Федералният резерв на САЩ продължава да не дава ясни индикации относно времето на първото съкращаване на основната американска лихва. Финансовите пазари очакват това първо понижение на лихвите от Фед да бъде факт през септември или дори да бъде отложено за ноември.

Въпреки това мнозинството от анкетираните от Ройтерс икономисти (цели 55 от 82), очакват Управителният съвет на ЕЦБ да намали лихвите още на два пъти тази година - най-вероятно през септември и декември.

Още: Кога ЕЦБ ще започна да намалява лихвите?

Високите очаквания за три понижения на лихвите от ЕЦБ до края на 2024 г. идват, тъй като някои икономисти намалиха досегашните си прогнози за намаляване на лихвите с 100 или дори повече базисни пункта през настоящата година. Сега едва 22% от анкетираните икономисти виждат общо понижаване на депозитната лихва от настоящото рекордни високи ниво от 4,00% до или дори под нивото от 3,00% до края на 2024 г., в сравнение с близо 40% на това мнение само месец по-рано.

Средните прогнози на 35 от анкетираните икономисти сочат, че в предстоящия цикъл на понижаване на лихвите те ще бъдат намалени сумарно със скромните 150 базисни пункта (понижение на депозитната лихва до 2,5% от текущите 4%) на фона на агресивното има повишение от страна на ЕЦБ между юли 2022 г. и септември 2023 г. с цели 450 базисни пункта.

 

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички