Кристалина Георгиева посочи кога ще се понижат основните лихви тази година


Кристалина Георгиева посочи кога ще се понижат основните лихви тази година
Снимка: IMF

1326

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви на Световна правителствена среща на върха в Дубай в понеделник, че Международният валутен фонд е „много уверен“, че световната икономика е „готова за меко кацане“ и че очаква лихвените проценти да започнат да се понижават около средата на 2024 г., предаде Reuters.

„Силно уверени сме, че световната икономика вече е готова за това меко кацане, за което мечтаехме“, след някои от най-резките повишения на лихвените проценти от десетилетия, посочи тя.

Относно перспективата лихвените проценти да бъдат намалени във водещи икономики като САЩ, тя добави: „Очаквам до средата на годината лихвените проценти да тръгнат в посоката, в която инфлацията върви през последната година“.

По отношение на кризата в Близкия изток, Георгиева заяви, че влиянието на конфликта между Израел и „Хамас“ върху региона е голямо, но ефектът му върху света е ограничен, дори и с оглед на смущенията в корабоплаването в Червено море. „Опасявам се най-много от дълготрайността на конфликта, тъй като, ако продължи и рискът от разпространение се увеличава“, заяви тя.

Снимка: Getty Images

„В момента виждаме риск от разпространение от Суецкия канал“, каза тя, имайки предвид неотдавнашните атаки срещу кораби в Червено море. „Но ако има други непредвидени последици по отношение на това накъде отиват военните сблъсъци, тогава това може да стане много по-проблематично за света като цяло“, заяви ръководителят на МВФ.

Кристалина Георгиева също предупреди, че изкуственият интелект ще удари световния пазар на труда „като цунами“. Повтаряйки предишната оценка на МВФ, че 40% от всички работни места ще бъдат засегнати, тя отбеляза, че това включва новосъздадените работни места и тези, които ще бъдат „подобрени“ и тези, които ще „изчезнат“.

Георгиева заяви, че повечето страни, особено развиващите се, не са готови за възхода на изкуствения интелект. Тя предупреди, че нарастващото неравенство, което може да се получи от настъплението на изкуствения интелект, ще бъде „опустошително“ и призова развитите страни да насочат развитието на изкуствения интелект в положителна посока.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кристалина Георгиева призова централните банки да не чакат с намаляването на лихвите

МВФ поиска увеличаване на вноските с 50%

Кристалина Георгиева посочи възможно ли е България да влезе в еврозоната през 2025 година

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички